Europa-Kommissionen: Danmark bør fjerne grænsekontrollen, ikke indføre mere

Der er brug for at få genskabt Schengen-samarbejdet, mener kommissionen.

Fra den 12. november skal der være dansk kontrol ved grænsen til Sverige, mener regeringen. (Foto: © Morten Germund, Scanpix)

Tanken bag Schengen-samarbejdet er, at man ikke skal vise pas eller anden id, når man krydser grænserne mellem medlemslandene.

Derfor burde Danmark arbejde på at fjerne den nuværende grænsekontrol mod Tyskland fremfor at indføre ny.

Det er hvert fald budskabet fra Europa-Kommission, efter at den danske regering har meddelt, at den fra midten af november vil fastholde den nuværende kontrol ved den dansk-tyske grænse og indføre grænsekontrol for rejsende fra Sverige til Danmark.

- Europa-Kommissionen har opfordret medlemslandene til at udfase den interne grænsekontrol og i stedet erstatte den med forøget politikontrol i grænseområderne, lyder det fra Natasha Bertaud, der er talsperson for Europa-Kommissionen.

- Vi så gerne, at man får genskabt et fuldt fungerende Schengen-samarbejde uden grænsekontrol, tilføjer hun.

Bomber årsag til ny kontrol

Både Danmark og Sverige er med i Schengen-samarbejdet, som i udgangspunktet er grænseløst.

Medlemslandene har dog mulighed for indføre midlertidig grænsekontrol, hvis der eksempelvis kommer mange migranter og flygtninge til landet, eller hvis de vurderer, at der er trusler mod dem.

Europa-Kommissionen skal dog undersøge, om den midlertidige grænsekontrol er nødvendig, og om den modsvarer de udfordringer, medlemslandet står overfor.

Hvis ikke det er tilfældet, kan kommissionen sætte foden ned.

Den nye grænsekontrol mod Sverige, som skal træde i kraft den 12. november, sker ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) som følge af de eksplosioner, der har fundet sted i København i løbet af sommeren.

Konkret betyder det, at der vil komme bemandet grænsekontrol én til to gange om ugen ved overgangene fra Sverige til Danmark.

- Det er klart, at den vil være synlig og kunne mærkes i perioder, lød det tidligere på dagen fra ministeren.

Udover Danmark har Østrig, Tyskland, Norge, Sverige og Frankrig også indført midlertidig grænsekontrol. For de fem første lande skyldes det flygtninge- og migrantkrisen, der gik i gang i 2015. For Frankrig skyldes grænsekontrollen den terrortrussel, der er mod landet.