Europa-Kommissionen siger endelig god for corona-vaccine

De første vacciner kommer til Danmark om få dage, fortæller Pfizer.

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, betegner udviklingen af vaccinen som "en ægte europæisk succeshistorie". (Foto: pool © Scanpix)

Europa-Kommissionen har givet grønt lys til den coronavaccine, som medicinalfirmaerne Pfizer og Biontech har udviklet.

Det sker blot få timer efter, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) meddelte, at vaccinen er både "sikker og effektiv" - og derved klar til en betinget godkendelse til det europæiske marked.

Det har den nu fået, og det betyder, at vaccinen i løbet af de kommende dage kan blive distribueret til Danmark og de andre medlemslande.

- Den vil være tilgængelig for alle EU-lande på samme tid - og på de samme vilkår, siger kommissionsformand Ursula von der Leyen.

- Jeg har under hele pandemien sagt, at vi står skulder ved skulder. Derfor kan vaccinationen gå i gang på samme tidspunkt - enten den 27., 28. eller 29. december, tilføjer hun.

Sådan lød det, da Det Europæiske Lægemiddelagentur tidligere på dagen sagde god for den nye vaccine:

Pfizer: Et spørgsmål om dage

Sundhedsvæsnet er dog noget, som medlemslandene selv styrer, og derfor kan Europa-Kommissionen kun komme med anbefalinger.

Der er ikke sat nogen præcis dato på, hvornår de danske myndigheder går i gang med sit vaccinationsprogram. Men ifølge Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen, er myndighederne klar, så snart vaccinen er på dansk jord. Også hvis det bliver over juledagene.

- Får vi vaccinen inden for de nærmeste dage, går vi øjeblikkeligt i gang, siger han.

Den danske afdeling af Pfizer oplyser til Ritzau, at det bare "er et spørgsmål om dage, før de første vaccinedoser ankommer til Danmark."

- Vores kolleger i Belgien står klar til at læsse vacciner og sende dem afsted, og mine kolleger her i Danmark har arbejdet i døgndrift for at sikre, at alt er på plads, siger Lars Møller, administrerende direktør i Pfizer Danmark, og tilføjer, at "det skulle være muligt for de første danskere at blive vaccineret allerede kort efter jul".

Det vil i første omgang være beboere på plejehjem, ældre med risikofaktorer og personale i blandt andet sundhedsvæsenet og ældreplejen, som står til at modtage de første vacciner.

I sidste uge lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark "forhåbentlig kunne komme i gang med at vaccinere inden den 27. december":

Mødt af kritik

Det er den hurtigste godkendelse af en vaccine, Europa-Kommissionen nogensinde har givet. Og det sker, efter at Det Europæiske Lægemiddelagentur har brugt de seneste uger på at vurdere vaccinen.

Vurderingen er blevet foretaget af en række uafhængige eksperter, der har gennemgået materialet fra blandt andet de kliniske forsøg på 44.000 testpersoner. Forsøget har blandt andet vist, at vaccinen har vist sig at være 95 procent effektiv.

I de seneste dage har der dog været en del kritik af Europa-Kommissionen, efter at det tyske magasin Spiegel fredag skrev, at EU ikke har bestilt tilstrækkeligt med vaccinedoser fra Pfizer og Biontech. Det kan ifølge magasinet føre til, at der kommer til at gå længere tid, før tilstrækkeligt med mennesker er blevet vaccineret, og at krisen derfor kan trække unødvendigt langt ud.

Derudover er det knap to uger siden, at briterne som de første tog vaccinen fra Pfizer og Biontech i brug, og kort efter valgte USA at følge trop med en godkendelse af vaccinen. Det fik efterfølgende flere EU-lande til at presse på for en hurtigere vurdering fra Det Europæiske Lægemiddelagenturs side, end hvad der først var lagt op til.

Europa-Kommissionen har dog afvist kritikken fra Spiegel og henviser i stedet til, at EU har bestilt 1,3 milliarder doser fra seks forskellige vaccineproducenter - heriblandt også Moderna, hvis vaccine allerede er blevet taget i brug i USA.

Forventningen er, at EU's lægemiddelagentur vil godkende Modernas vaccine den 6. januar 2021. Det er dog uvist, hvornår de andre i givet fald vil blive godkendt.

- Dette er vores første vaccine. Flere vacciner kan blive godkendt, hvis de viser sig at være sikre og effektive, siger Ursula von der Leyen.

Sådan ser Pfizer og Biontechs coronavaccine ud. (Foto: BRYAN R. SMITH © Scanpix)