Europa og Kina vil lide under lavere global vækst

USA er medskyldige i, at den globale vækst bliver lavere end forventet, men de kommer nok til at slippe billigere end os andre.

Handelskrigen mellem USA og Kina vil gå hårdest ud over Kina og Europa, som eksporterer mere end USA (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix)

Handelskrigen mellem USA og Kina er den største årsag til, at den globale vækst resten af året og næste år bliver lavere end først ventet.

Det fremgår ifølge Den Internationale Valutafonds (IMF) halvårlige vækstskøn for verdens store økonomier, der kom i dag.

Handelskrigen har siden marts ført til, at USA og Kina gang på gang har forhøjet tolden på hinandens varer.

Men selv om USA og præsident Donald Trump spiller en hovedrolle i konflikten, vil den gå hårdest ud over Kina og Europas vækst.

Det fortæller cheføkonom i Nordea Helge Pedersen.

- Den usikkerhed, handelskrigen medfører, rammer især kinesisk og europæisk økonomi, og påvirker både forbrugere og erhvervsliv. Den rammer også underleverandører i andre lande, og det er det, man kan aflæse i IMF's nedjustering, siger Helge Pedersen til DR Nyheder.

Og især en sektor bliver hårdt ramt.

- Fremstillingssektoren oplever allerede færre ordrebestillinger end tidligere og er direkte påvirket af handelskrigen, fastslår han.

Amerikanske virksomheder straffes også

Professor ved CBS Ole Risager enig i, at USA vil slippe billigst.

- Europa og Kina eksporterer langt flere varer end USA, og det er de lande, der eksporterer mest, der vil blive hårdest ramt at de forhøjede toldsatser, siger han.

Men selvo m det ser ud til, at USA vil blive mindst påvirket af handelskrigen, så vil det stadig få konsekvenser.

- Amerikanske virksomheder har kæmpe fordele af at producere varer billigt i Kina. De bliver nu straffet, fordi der kommer - eller kan komme - told på de varer, der sendes ud af Kina. Desuden bliver mange importerede komponenter og råvarer, der bruges i industrien i USA dyrere. Det betyder, at virksomhederne vil tjene mindre, og at det bliver dyrere for den amerikanske forbruger, siger Ole Risager.

Bekymring hos Valutafond

I en prognose fra april regnede IMF med, at den globale vækst ville stige til 3,9 pct. både i år og næste år. Nu hedder skønnet 3,7 pct. i begge år - det samme som i 2017.

Og selvom det er en lav nedjustering, så er IMF er bekymrede.

- Af IMF's nye rapport fremgår det, at man er dybt bekymret for, hvor stor handelskrigen bliver. De er meget kritiske over for den økonomiske politik i USA, og siger direkte at finanspolitikken bør strammes markant, siger Ole Risager.

IMS vækstprognoser forudser dog stadig højere vækst, end hvad verdensøkonomien kunne præstere fra 2012 til og med 2016.