Europa-Parlamentet lægger Qatar på is efter korruptionsskandale

Den formodede millionbestikkelse bliver ved med at ryste EU.

Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, er fortsat rystet over skandalen, der begyndte at rulle i sidste uge. (Foto: © JOHN THYS, Ritzau Scanpix)

Det har mildest talt været nogle trælse dage for Europa-Parlamentet, som lige nu er ramt af det, der tegner til at blive den største korruptionsskandale i parlamentets historie.

VM-værtslandet Qatar er under stærk mistanke for at have bestukket sig til indflydelse i Europa-Parlamentet, og fire personer, heriblandt den socialdemokratiske europaparlamentariker Eva Kaili, er blevet sigtet "for at have deltaget i kriminel organisation, hvidvaskning af penge og korruption."

Sagen har i den grad rystet EU-systemet, siden den begyndte at rulle i fredags. Her til eftermiddag har parlamentarikerne så besluttet, at alle politiske sager, der har med den arabiske golfstat at gøre, bør sættes på pause, indtil der er kommet klarhed over skandalen.

I denne uge skulle de ellers have taget stilling til, om borgere fra Qatar skal have visumfri adgang til EU i 90 dage, men den sag er nu blevet sat i bero. Det samme er parlamentets lovbehandling af en luftfartsaftale, som EU har indgået med Qatar.

Derudover har parlamentarikerne bedt om, at alle de personer, som på den ene eller anden måde repræsenterer golfstaten, får inddraget deres adgangskort til parlamentet. Og de vil også aflyse alle rejser til Qatar, som de ellers skulle have været på, indtil de retslige undersøgelser er færdige.

Dertil efterlyser parlamentarikerne, som med egne ord er "forfærdede" over skandalen, langt skrappere regler og mere åbenhed, så lignende sager ikke kan finde sted i fremtiden.

Den græske socialdemokrat Eva Kaili, der tidligere var næstformand for Europa-Parlamentet, nægter sig skyldig. (Foto: © ERIC VIDAL, Ritzau Scanpix)

Kaili afviser beskyldninger

Den belgiske anklagemyndighed har ikke officielt bekræftet, at det er Qatar, der står bag skandalen. Blot at det er en arabisk golfstat. Den qatarske regering har selv afvist beskyldningerne, der i de seneste dage er blevet afdækket, og kaldt dem både "ubegrundede" og "alvorligt vildledende". Men alt peger lige nu i retning af dem.

Eva Kaili, der lige nu sidder varetægtsfængslet i Bruxelles, har ligeledes nægtet, at hun skulle hun have modtaget så meget som en enkelt euro fra Qatar.

- Hendes holdning er, at hun er uskyldig, lød det tidligere på ugen fra hendes advokat Michalis Dimitrakopoulos.

Det belgiske politi har dog bekræftet, at de har beslaglagt over 11 millioner kroner under de mere end 20 ransagninger, som de har udført - heriblandt af Eva Kailis hjem, hvor der angiveligt blev fundet "tasker med kontanter". Og ifølge den belgiske anklagemyndighed vil hun blive stille for en dommer den 22. december.

Det belgiske politi har offentliggjort et billede af nogle af de penge, der er blevet beslaglagt siden i fredags. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

Tidligere på ugen fik Eva Kaili som følge af sagen frataget posten som næstformand i Europa-Parlamentet, og hun er også blevet ekskluderet fra sit parti, Pasok.

Derudover er hendes kæreste, italieneren Francesco Giorgi, også blandt de sigtede i sagen. Ifølge den belgiske avis Le Soir, der har været særdeles velinformeret under hele skandalen, skulle han angiveligt allerede have erkendt, at han har taget imod pengene fra Qatar.

Dertil skulle han have sagt, at det er den tidligere europaparlamentariker Pier Antonio Panzeri, der også er blandt de sigtede, som er hovedarkitekten bag det, der nu er blevet døbt ’Qatargate’.

Frygter for EU's omdømme

De oplysninger er dog ikke blevet bekræftet endnu. Men skandalen bliver ved med at udvikle sig i både omfang og tyngde.

Senest har Den Europæiske Anklagemynighed anmodet om at få ophævet Eva Kailis immunitet. Derudover har den belgiske justitsminister, Vincent Van Quickenborne, ifølge EU-mediet Politico fortalt, at et andet land også er involveret i sagen. Han har indikeret, at der er tale om Marokko, men heller ikke det er bekræftet.

Sagen bliver også ved med at vække opsigt – herunder også på det EU-topmøde, som lige nu løber af stablen i Bruxelles.

- Man kan ikke andet end at tage dyb afstand fra enhver form for korruption, sagde statsminister Mette Frederiksen, da hun her til eftermiddag ankom til mødet.

Hun vurderer dog ikke, at skandalen på nogen måde kommer til at skade EU.

- Korruption er noget, vi ser flere forskellige steder. Det er godt, det er blevet afdækket, hvis det er det, der har fundet sted, sagde statsministeren.

Flere af hendes kollegaer, heriblandt den rumænske præsident, Klaus Iohannis, og den lettiske premierminister, Krišjānis Kariņš, er dog nervøse for, hvilke konsekvenser skandalen kan få for hele unionen. For som parlamentsformand Roberta Metsola sagde tidligere på ugen, så er det hele "det europæiske demokrati, der er under angreb".

Her varslede hun også en større undersøgelse af sagen samt en omfattende reform, der skal styrke kampen mod korruption i parlamentet. Men uanset hvor mange nye regler og krav, man vedtager, vil der altid være nogen, som er til fals for bestikkelse.

- Det afgørende er dog, at de folk forstår, at de altid vil blive fanget, sagde hun i dag under topmødet.