Det tager som bekendt lang tid at opbygge tillid, men bare et splitsekund at nedbryde den igen. Og hvad gør man så for at genopbygge tilliden, når den først er blevet slået itu?
Det er spørgsmålet, som Roberta Metsola, der er formand for Europa-Parlamentet, forsøger at finde et fyldestgørende svar på, efter at hendes arbejdsplads for blot én måned siden blev ramt af en omfattende og særdeles alvorlig korruptionsskandale.
Her blev en række personer, heriblandt den fremtrædende græske europaparlamentariker Eva Kaili samt den forhenværende parlamentariker Pier Antonio Panzeri, varetægtsfængslet og sigtet for korruption, hvidvask af penge samt at have deltaget i et kriminelt netværk.
Det var angiveligt Qatar og Marokko, som havde forsøgt at bestikke sig til indflydelse i Europa-Parlamentet - noget begge lande dog blankt afviser. Og hele skandalen, der tegner til at blive den største i parlamentets historie, har i den grad rystet EU-systemet.
Tidligere i dag fremlagde Roberta Metsola så 14 forslag til, hvad Europa-Parlamentet kan gøre for at stramme reglerne på området og forhindre lignende sager i fremtiden. Her handler det ifølge parlamentsformanden om "at reformere, genopbygge tilliden samt genbekræfte, at Europa-Parlamentet er en moderne og åben institution".
- Vi kommer til at arbejde hurtigt, skriver hun på sin twitterprofil.
Afkølingsperiode for politikere
De 14 forslag blev præsenteret for Europa-Parlamentets gruppeformænd, og ifølge nyhedsbureauet AP er alle grundlæggende enige om, at der er brug for at stramme reglerne. Flere af tiltagene kan gennemføres i løbet af de kommende uger, hvis der er politisk opbakning til dem.
Forslagene er ikke blevet offentliggjort endnu, men DR Nyheder har set udkastet.
Mest opsigtsvækkende er ønsket om, at forhenværende parlamentarikere ikke skal kunne arbejde som EU-lobbyister for regeringer eller virksomheder i op til to år efter, at de selv har forladt Europa-Parlamentet. Denne ’afkølingsperiode’ skal være med til at forhindre mulige interessekonflikter for politikerne.
Derudover lægges der op til, at tidligere europaparlamentarikere ikke længere skal have uhindret adgang til deres gamle arbejdsplads, som det er tilfældet i dag. De skal derimod lade sig registrere og redegøre for, hvem de mødes med for på den måde at undgå skjult lobbyisme.
Ved siden af det skal både EU-politikerne og deres medarbejdere oplyse, hvem de mødes med i forbindelse med lovgivningsarbejdet. Og det skal heller ikke længere være tilladt for de uofficielle 'venskabsgrupper' i parlamentet at mødes med repræsantanter for lande uden for unionen.
Ifølge Roberta Metsola handler det om at sikre "integritet, uafhængighed og ansvarlighed" for Europa-Parlamentet. Og spørger man Christel Schaldemose (S), der er gruppeformand for de danske socialdemokrater i parlamentet, så er det vigtigt, at alle forslag nu kommer på bordet.
- Der er ikke noget, der ikke skal overvejes. Og Metsolas forslag er et godt sted at starte, siger Christel Schaldemose.
Opgør med kulturen
Den socialdemokratiske politiker, der har siddet i parlamentet i 16 år, tvivler dog på, om det er nødvendigt at lave en længere lobby-afkølingsperiode for alle europaparlamentarikere, som det er blevet foreslået.
- Det er måske at overvurdere betydningen af de enkelte parlamentarikere. Det er noget andet, når der er tale om ministre eller kommissærer, men det er lidt at skyde gråspurve med kanoner, siger hun og tilføjer, at der til gengæld er brug for bedre beskyttelse af whistleblowere og en kulturændring i parlamentet.
- Det kan være, at man skal indføre et antikorruptions-kursus, så man får en anden bevidsthed om det, foreslår Christel Schaldemose.
Ved siden af det er hendes egen gruppe, den socialdemokratiske S&D-gruppe, i gang med at finde ud af, om de selv kan gøre mere i den forbindelse.
Eva Kaili var nemlig en del af gruppen, inden hun blev suspenderet som følge af sagen, og det samme var Pier Antonio Panzeri, da han sad i parlamentet. De andre fængslede, heriblandt Eva Kailis kæreste, Francesco Giorgi, har også tråde til de europæiske socialdemokrater.
- Der er forskellige holdninger til det i gruppen. Nogen mener, at der har været problemer med individer og ikke med systemet som samlet hele. Jeg ved heller ikke, om det er det ene eller det andet, men nu har vi i hvert fald sat gang i en proces, siger Christel Schaldemose.
Ikke slut endnu
Pernille Weiss, der sidder i Europa-Parlamentet for De Konservative, er også glad for, at der nu bliver taget hul på diskussionen om, hvad man yderligere kan gøre for at bekæmpe korruption i Europa-Parlamentet.
Men man bør også huske på, at politiet fortsat er i gang med at efterforske sagen, understreger Pernille Weiss.
Seks personer er indtil videre blevet anholdt i sagen. Fire af dem, heriblandt Eva Kaili, sidder varetægtsfængslet i Bruxelles, mens de resterende to sidder fængslet i Italien. Derudover har de belgiske myndigheder bedt om at få ophævet immuniteten for yderligere to parlamentarikere.
- Der skal handles, men vi ved jo af gode grunde ikke, hvad der præcis er gået galt i den her sag, før politiundersøgelsen er færdig. Derfor synes jeg ikke, det er smart at komme med så mange konkrete forslag, når vi ikke kender alle detaljerne endnu, siger Pernille Weiss og kalder det "panikreaktioner" fra formandens side:
- Det ville have været bedre, hvis hun havde inviteret de politiske grupper til en proces, hvor man i fællesskab kan blive enige om, hvordan man går til det her.