Europa-Parlamentet vil gøre det sværere for Danmark at indføre grænsekontrol

Parlamentet lever i et 'parallelt univers', mener Dansk Folkepartis Peter Kofod.

I dag er der grænsekontrol i Kruså. Men ifølge Europa-Parlamentet skal det være sværere for Schengen-medlemmerne at indføre grænsekontrol i fremtiden. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Danmark har siden begyndelsen af 2016 haft midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

Men det er alt for længe, lyder det nu fra et bredt flertal i Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg, som vil arbejde for at begrænse, hvor længe Danmark og andre medlemmer af Schengen-samarbejdet må have paskontrol langs grænsen.

Schengen-samarbejdet er i udgangspunktet grænsefrit, men medlemslandene kan indføre ekstraordinær kontrol, hvis der eksempelvis kommer mange migranter og flygtninge til landet, eller hvis der er vedvarende terrortrusler mod det.

I dag er det muligt at forlænge kontrollen i op til to år. Men det skal fremover være ét år, mener europaparlamentarikerne.

Derudover skal landene i Schengen-samarbejdet kun have lov til at indføre midlertidig grænsekontrol i to måneder ad gangen – og ikke i seks måneder, som i dag er tilladt.

Og hvis kontrollen skal forlænges, skal Europa-Kommissionen fremover kræve mere detaljeret dokumentation fra landene, inden det kan komme på tale.

DF: Mine kollegaer lever i 'parallelt univers'

Det er Schengen-landenes såkaldte grænsekodeks, der skal revideres, og det er Europa-Parlamentet og medlemslandene, som sammen skal forhandle det på plads.

Det var Europa-Parlamentets udvalg for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender, der sidder med området, som i aftes skulle tage stilling til forhandlingsmandatet.

Her stemte 43 stemte for forhandlingskursen, mens 12 stemte imod, og 11 undlod at stemme.

Dansk Folkepartis Peter Kofod er som den eneste danske europaparlamentariker fuldt medlem af udvalget. Han er stærkt kritisk over for Schengen-samarbejdet, og han var derfor blandt de 12 medlemmer, der stemte imod forhandlingskursen.

- Danmark skal selv bestemme over vores grænser. EU's ydre grænser er hullede som en si, og derfor stemte jeg nej til at indskrænke mulighederne for grænsekontrol. Men jeg må bare erkende, at et stort flertal i Europa-Parlamentet lever i et parallelt univers, siger han.

Resten af europaparlamentarikerne skal også stemme for kursen, før forhandlingerne med landene formelt kan gå i gang. De plejer normalt at følge indstillingen fra udvalget.

Holder øje med de danske kollegaer

Men Peter Kofod håber, at folk vil ændre holdning inden da.

- Jeg vil især holde øje med, hvad de danske europaparlamentarikere stemmer. Der var mange af dem, der under valgkampen talte for grænsekontrol, understreger han.

Udover Danmark har Østrig, Tyskland, Norge, Sverige og Frankrig også indført midlertidig grænsekontrol. For de fem første lande skyldes det flygtninge- og migrantkrisen, der gik i gang i 2015. For Frankrig skyldes grænsekontrollen den terrortrussel, der er mod landet.

Danmarks nuværende grænsekontrol udløber den 12. november.

Det er uvist, hvornår Schengen-forhandlingerne går i gang.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk