Europa sveder: Folk overnatter i supermarkeders kølerum

Mennesker og dyr søger ly for solen i kølerum, supermarkeder og tunneller over hele Europa.

Tidligere på sommeren var der i Danmark og dele af Nordeuropa varmere end på klassiske turistdestinationer som Gran Canaria, Nice og Costa del Sol.

Sådan forholder det sig ikke længere, og det er der ikke grund til at være ærgerlig over. For som man kan konstatere ved at bevæge sig udenfor, så handler det ikke om, at det varme sommervejr har forladt os, men derimod at en hedebølge er ved at lægge sig over dele af Sydeuropa.

Særligt varmt er der i Portugal og Spanien, hvor prognoserne tilsiger, at der i weekenden kan blive sat ny europæisk varmerekord med over 48 grader.

De ekstremt høje temperaturer har dog ikke kun ramt Den Iberiske Halvø. Også resten af Europa sveder, og overalt bliver der tænkt i alternative løsninger for at klare sig igennem varmen.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)
(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

Finner kan overnatte i supermarked

I Helsinki i Finland tilbyder K-Supermarket sine kunder, at de kan overnatte i en af kædens airconditionerede forretninger, skriver ABC News.

I den italienske hovedstad Rom, hvor der i går blev målt 37 grader, har man uddelt mere end 10.000 vandflasker ved turistattraktionen Colosseum for at holde de besøgende nedkølet.

Der bliver uddelt vandflasker i tusindvis til de svedende turister ved Colosseum i Rom. (Foto: ap © ap)

Byen har også sendt sine socialarbejdere ud for at hjælpe de ældre med at komme ud til svømmepøle og få sig en svalende dukkert, og der er bygget midlertidige herberger, hvor byens hjemløse kan finde skygge.

Kebnekaise hvis nordspids overhaler sydspidsen som Sveriges højeste punkt. (Foto: Sven Halling © © 1990 Sven Halling All Rights Reserved)

I Norge har myndighederne opfordret bilister til at udvise ekstra opmærksomhed, når de kører igennem fjeldlandets tunneller. De skyggefulde områder lokker nemlig både rensdyr og får til, der søger ly for solen. I Finnmark tæt ved polarcirklen nåede temperaturen i onsdags op på over 30 grader, skriver BBC.

Varmen har også betydet, at Sverige har fået et nyt højeste punkt. Fire meter sne er smeltet på sydspidsen af bjerget Kebnekaise, og det betyder, at det nu er selvsamme bjergs nordtop, der er landets højeste punkt med 2096,8 meter.

Her kan du se, hvor tørt og afsvedet Europa er blevet.

Ølflasker og kølerum

I Polen er landets kraftværker kommet på overarbejde for at følge med polakkernes øgede brug af elektroniske blæsere og aircondition, og i Warszawa anbefaler byens myndigheder borgerne at blive indendørs.

I Tyskland har sommeren efterhånden strakt sig så langt og skabt så stor tørst, at landets bryggerier nu mangler ølflasker til genopfyldning.

Og nabolandets floder lider også under den tørre sommer. I Elben er vandstanden så lav, at granater og ammunition fra 2. Verdenskrig er begyndt at dukke op, og på Rhinen i det vestlige Tyskland, hvor temperaturen har nærmet sig de 40 grader, må skibene kun sejle med let last, så de ikke støder på grund.

En kvinde sidder på den udtørrede flodbund i Elben i Magdeburg. (Foto: HURLIN TILMAN © Scanpix)

Varmen har også skabt nye forretningsmuligheder for en driftig købmand i byen Friedberg. For tre euro kan man få lov til at sidde i forretningens kølerum i to minutter. Hvis de lokale tror på, at hedebølgen fortsætter, kan de også købe et 10-turskort for 20 euro.

11.000 brandfolk

I Portugal og Spanien, hvor prognoserne forudser en mulig europæisk varmerekord på over 48 grader, er man i alarmberedskab.

I Portugal står 11.000 brandfolk klar til at bekæmpe naturbrande, og i Spanien har det nationale meteorologiske institut, AEMAT, udsendt advarsel om hedebølge i 40 af landets 50 provinser.

Første dødsoffer har varmen også krævet. Det var en 48-årig mand, der faldt om med hedeslag på sit arbejde i Murcia i tirsdags. Han blev erklæret død dagen efter.

Årsagen er til den ekstreme hede er, at brandvarm luft fra Sahara strømmer ind over den Iberiske Halvø, hvor der i forvejen er høje temperaturer og tørt vejr.

En kombination, der betyder, at den europæiske varmerekord på 48 grader i Athen i 1977 muligvis står for fald i weekenden.

I området omkring Middelhavet har man allerede oplevet temperaturer omkring de 40 grader i går og i forgårs, men i de kommende dage kan det blive endnu varmere, oplyser det britiske meteorologiske institut ifølge The Guardian.

Øvrige kilder: AP, CCTV og Euronews

Facebook
Twitter