Europæisk centralbank lancerer hjælp for 750 milliarder euro

Coronaviruspandemien har gjort stor økonomisk skade på de internationale markeder, herunder Europas.

Formand for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, mener, at ECB skal bruge alle midler til at stoppe den økonomiske krise. (Arkivfoto.) (Foto: Foto: Kai Pfaffenbach © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Den Europæiske Centralbank (ECB) har sent onsdag aften lanceret en hjælpepakke på 750 milliarder euro for at afhjælpe den europæiske økonomi under coronaviruskrisen.

Det oplyser ECB ifølge nyhedsbureauet AFP.

Banken vil foretage støtteopkøb i markederne af værdipapirer udstedt af både offentlige og private institutioner.

Coronaviruspandemien har gjort stor skade på alle internationale markeder, hvilket har skabt bekymring for en alvorlig recession som den under finanskrisen i 2008.

Parat til at øge opkøb

Støtteopkøbene vil blive gennemført frem til udgangen af 2020, eller indtil at bankerne vurderer, at coronaviruskrisen er ovre.

Centralbanken oplyser samtidig, at den fuldt ud er parat til at øge opkøbene.

Formand for ECB Christine Lagarde skriver på Twitter efter lanceringen, at "ekstraordinære tider kræver ekstraordinære handlinger".

- Der er ingen grænser for vores forpligtigelse over for euroen. Vi er fast besluttede på at bruge vores værktøjers fulde potentiale inden for vores mandat, skriver hun.

Fuld støtte fra Macron

Også Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, bakker op om hjælpepakken på Twitter.

- Fuld støtte til aftenens formidable handlinger fra ECB.

- Det er op til os europæiske lande at være klar ved at hjælpe med en budgetteknisk indgriben og stærkere økonomisk sammenhold inden for Euro-zonen, skriver Emmanuel Macron.

'Større end vi havde forventet'

Senioranalytiker hos Danske Bank Mikael Olai Milhøj siger, at han er overrasket over beløbets størrelse.

- Vi forventede, at ECB ville annoncere en markant forøgelse af deres opkøbsprogram, men størrelsen på programmet er alligevel større, end vi havde ventet.

- Vi ser ECB's annoncering som endnu et positivt skridt i forhold til at undgå, at den nuværende situation udvikler sig til en længerevarende recession.

Hjælpepakken kommer oveni udvidelsen af et eksisterende opkøbsprogram på 120 milliarder euro, der blev lanceret i sidste uge.

Aktiemarkedet i Tokyo i Japan åbnede torsdag morgen lokal tid med en stigning på to procent efter nyheden om ECB's hjælpepakke, skriver AFP.

Nyheden var også godt nyt for de amerikanske oliepriser, der ifølge AFP er steget med 17 procent efter at være faldet til det laveste niveau siden 2002.

/ritzau/

FacebookTwitter