Europæiske mobilmaster sat i brand, mens konspirationsteorier florerer

Masterne spreder coronavirus, mener en række 5G-modstandere. Politiet undersøger.

Ødelagt udstyr efter en brand i en telemast i Huddersfield i det nordlige England. Storbritannien har været ramt af flere påsatte brande på mobilmaster. (Foto: © Oli Scarff, Scanpix)

Hollandske politibetjente i gule veste samledes for foden af en mobilmast med sorte, afsvedne kabler i udkanten af byen Rijswijk i det centrale Holland i går.

Det er den 15. sendemast i Holland, der er antændt på under to uger, rapporterer hollandske medier.

Brandene er påsatte, mener politiet. Flammerne opstod i samtlige tilfælde i bunden af masterne. På den måde spreder ilden sig via kabler længere opad i masterne.

De påsatte brande kan betyde, at borgerne i nød får problemer med at ringe til alarmcentraler. Ambulancer og brandbiler kommer derfor ikke borgere til undsætning. Særligt nu, midt i et smitteudbrud, er det farligt.

- Totalt uacceptabelt, utroligt dumt. I leger med liv og død. Det er bogstaveligt talt livsfarligt, sagde Hollands premierminister Mark Rutte i dag om brandene.

Mistanke om smitte gennem radiobølger

Teleudbydere og Hollands sikkerhedstjeneste mistænker 5G-modstandere. 5G-master bruges ifølge en række konspirationsteoretikere til at sprede coronavirus. En af de vilde teorier er for eksempel, at virus bruger netværkenes radiobølger til at kommunikere og udvælge ofre for at sprede sig hurtigere.

Afsvedne kabler på en mast i byen Nuenen i det sydlige Holland. Masten blev sat i brand i lørdags. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW)

Hollandsk politi undersøger brandene, men afviser at be- eller afkræfte, om efterforskerne har spor, der peger i retning af 5G-modstanderne.

I en lang række lande verden over eksisterer i forvejen en voksende modstand mod at udrulle 5G-netværk. Antennerne skader både miljø og folks helbred, lyder det fra anti-5G-aktivister. Det er der intet videnskabeligt bevis for.

Britiske, irske og cypriotiske master brændt

Også i Storbritannien har ukendte gerningsmænd sat ild til mobilmaster landet over. Næsten 60 gange siden januar. Det skriver avisen Financial Times.

Her efterforsker politiet ligesom i Holland, om anti-5G-aktivister står bag. I Irland og Cypern er mobilmaster ligeledes sat i brand. Ingen af masterne i de fire lande er 5G-master.

For tre dage siden offentliggjorde politiet i et kriminalmagasin på hollandsk tv optagelser af en gerningsmand taget på fersk gerning i at sætte ild til en mast i den nordlige del af landet.

På optagelserne kan man se, hvordan en mand går hen til masten med en benzindunk i hånden. Ved foden af masten hælder han væske ud af den medbragte dunk. Der opstår brand, og manden løber væk.

Det er uklart, om manden på optagelserne også står bag de andre brande i Holland.

Flere grupper, der kæmper imod 5G, har de seneste dage taget afstand fra brandene:

- Vi aner ikke, hvem der står bag brandene, men det her giver ingen mening, og vi tager afstand fra dem. Vi er meget kede af det her, og det skader os, sagde talsmand fra aktivistgruppen 5G Den Haag Georgette Polderman.