Europas atomkraft skal sikkerhedstjekkes

EU ønsker at lære af atomulykken i Japan og vil have de europæiske lande til at teste sikkerheden på sine atomkraftværker.

Jordskælvet i Japan og den efterfølgende frygt for en omfattende atomulykke har givet EU anledning til selv at kigge sin egen tilgang til atomkraft efter i sømmene.

Med en generel opbakning fra medlemslandene er EU nu klar til at lave et sikkerhedstjek af de knap 150 atomkraftværker, der befinder sig i Europa.

- Jeg er glad for, at der på vores møde i dag var en generel opbakning til at stressteste EU's atomkraftværker, siger EU's energikommissær, Gunther Oettinger, efter et stormøde i Bruxelles.

Ingen tvang for tjek

I alt 110 mennesker, heriblandt energiministre, nationale sikkerhedsmyndigheder og operatører af atomkraftværker deltog i mødet, der havde til formål at sætte lys på de europæiske atomkraftværkers sikkerhedsforanstaltninger.

- Vi ønsker at se på risikoen og sikkerhedsspørgsmålene i lyset af begivenhederne i Japan, siger han.

EU vil dog ikke tvinge landene til at underkaste sig et sikkerhedstjek. Det skal være op til landene selv at bestemme.

EU's energikommissær understreger dog, at ingen af de personer, der deltog i mødet, modsatte sig forslaget om at foretage stresstest på værkerne.

- Vi ønsker, hvis det er muligt, at få alle lande med om bord. Vi har allerede en høj euro pæisk sikkerhedsstandard, som alle lande er forpligtet til at respektere. Den vil blive yderligere styrket med disse stresstest, siger Oettinger.

Frankrig tjekker atomreaktorer

Frankrigs miljøminister, Nathalie Kosciusko-Morizet, har allerede bebudet, at alle Frankrigs 58 atomreaktorer skal gennemgå et sikkerhedstjek.

Inden for de kommende uger vil Kommissionen samle et panel af eksperter, der skal sørge for at fastlægge kriterierne og omfanget af kravene til testene. Det ventes derefter, at sikkerhedstjekkene vil blive udført i andet halvår af 2011.

Atomulykken i Japan har for alvor rustet op i debatten om Europas tilgang til atomkraft og har blandt andet fået Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, til at lave en kovending i sin atomkraftpolitik.

Merkels beslutning fra sidste år om at forlænge levetiden for landets atomkraftværker er blevet sat på hold, og forbundskansleren vil nu midlertidig lukke alle de syv tyske atomkraftværker, der blev taget i drift før 1980.

Alle de tyske reaktorer skal sikkerhedstjekket, før atomkraftværkerne kan få forlænget deres levetid, lyder det fra Merkel.

Frankrig og Storbritannien er de lande i Europa, der har allerflest atomkraftreaktorer. De to lande råder over henholdsvis 58 og 19 reaktorer, mens der i Tyskland findes 17.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk