Europas bøsser og lesbiske føler sig chikaneret og diskrimineret

En fjerdedel af Europas homoseksuelle har oplevet overfald eller trusler om vold. Vi er bange for det ukendte.

(Foto: © FERNANDO BIZERRA, Scanpix)

Dagligdagen kan være hård kost, hvis man er homoseksuel i Europa.

Det viser den mest omfattende undersøgelse blandt Europas bøsser, lesbiske, biseksuelle og transseksuelle nogensinde, hvor over 93.000 er blevet spurgt om vold, diskrimination og chikane i deres hverdag.

Og knap halvdelen af de adspurgte har følt sig diskrimineret eller chikaneret på grund af deres seksuelle orientering.

Det er ikke en overraskelse, men det gør indtryk på direktøren for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA), som står bag rapporten.

Frygter overfald og chikane

- På den ene side er tallene ikke overraskende, for vi er klar over, at der er problemer på det her område. Samtidig må jeg sige, at det er rystende at se omfanget af problemet, siger Morten Kjærum, direktør for FRA.

26 procent af de adspurgte i undersøgelsen har været udsat for overfald eller trusler om vold i løbet af de seneste fem år. Derudover frygter to ud af tre at blive overfaldet eller chikaneret, hvis de holder deres kæreste i hånden på gaden. Det gør de derfor aldrig.

- Tænk at man ikke tør at gøre noget så hverdagsagtigt som at holde sin kæreste i hånden. Det gør et stort indtryk på mig og siger noget om, at der er et klima, som skal forandres, siger Morten Kjærum.

Undgår bestemte steder

Halvdelen af de adspurgte undgår også bestemte steder af frygt for vold og tilråb. Det gælder særligt offentlig transport.

Grunden til de høje tal skal ifølge Morten Kjærum findes i angsten for det ukendte.

- Jeg tror, at hadet skyldes, at de seksuelle mindretal er blevet mere synlige i dagligdagen de seneste 10-15 år. Det er der nogle, der føler en angst for. De ved ikke, hvordan de skal reagere på det, siger han.

Østeuropæere topper

Mange homoseksuelle har også oplevet mobning i skolen. Morten Kjærum opfordrer derfor både lærere, politikere og religiøse ledere til at tage undersøgelsen til sig og udarbejde strategier, så omfanget af hadforbrydelser kan nedbringes.

Generelt ligger Danmark under det europæiske gennemsnit, mens særligt østeuropæiske lande topper statistikkerne.

Undersøgelsen offentliggøres fredag, som er International Dag mod Homo- og Transfobi.

/ritzau/