'Europas demokrati er under angreb': Nu varsler EU-formand reformer mod korruption

Det belgiske politi har i dag udført flere ransagninger i den omfattende korruptionsskandale.

Formanden for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola, er med egne ord rasende, vred og trist over sagen. (Foto: © FREDERICK FLORIN, Ritzau Scanpix)

Det er selve demokratiet i Europa, der er kommet under angreb, efter at Qatar angiveligt har forsøgt at bestikke sig til indflydelse i Europa-Parlamentet.

Derfor er der behov for reformer, som kan sikre, at det bliver endnu sværere at gøre noget lignende i fremtiden.

Det var det kontante budskab fra Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, da hun her til eftermiddag satte ord på den opsigtsvækkende korruptionsskandale, der i de seneste dage har sendt enorme rystelser igennem hele EU-systemet.

- Tag ikke fejl. Europa-Parlamentet er under angreb. Det europæiske demokrati er under angreb. Og vores måde at have åbne, frie og demokratiske samfund er under angreb, lød det fra en synligt rystet Roberta Metsola, der med egne ord er rasende, vred og trist over sagen.

- Det har været nogle af de længste dage i min karriere, sagde hun.

I første omgang handler det om at få lavet en intern undersøgelse af de aspekter, som har med Europa-Parlamentet at gøre. Det skal sikre, at parlamentet bliver mere robust over for korruption.

Derefter vil der ifølge parlamentsformanden blive igangsat en større reformproces, som blandt andet skal se på, hvem der finansierer de organisationer, ngo'er og enkeltpersoner, som har adgang til Europa-Parlamentet. Derudover skal det undersøges, om der kan laves bedre ordninger for whistleblowere.

- Til alle jer ondsindede aktører i tredjelande, der tror, at Europa er til salg, og at I kan overtage vores ngo'er: I vil indse, at dette parlament står solidt i vejen, understregede Roberta Metsola fra talerstolen i Strasbourg, hvor parlamentet er samlet denne uge.

Skandalen tager al opmærksomheden i disse dage, hvor Europa-Parlamentet er samlet i Strasbourg. (Foto: © Julien Warnand, Ritzau Scanpix)

Fire personer er tiltalt

Skandalen drejer sig om en af de arabiske golfstater, der ifølge den belgiske anklagemyndighed har forsøgt at bestikke sig til indflydelse i Europa-Parlamentet ved at give en række personer med tilknytning til parlamentet – heriblandt en magtfuld socialdemokrat – store pengebeløb og gaver.

Den begyndte at rulle i fredags, da det kom frem, at det belgiske politi havde ransaget 16 forskellige adresser i hovedstaden, Bruxelles. Her beslaglagde de computere, mobiltelefoner samt millioner af kroner i kontanter, og seks personer blev tilbageholdt.

Søndag aften kunne anklagemyndigheden så fortælle, at fire af de seks nu er blevet sigtet "for at have deltaget i kriminel organisation, hvidvaskning af penge og korruption." De resterende to er blevet løsladt.

Der blev ikke sat navn på de fire personer, men ifølge en række belgiske medier var en af dem den græske socialdemokrat Eva Kaili, som er en af parlamentets 14 næstformænd. Avisen L’Echo kunne blandt andet beskrive, hvordan politiet fandt "tasker fyldt med pengesedler" i hendes hjem.

Hendes kæreste, italieneren Francesco Giorgi, skulle ifølge avisen Le Soir også være blandt de sigtede. Han arbejder som assistent i parlamentet, og han har stiftet ngo’en Fight Impunity. Derudover skulle formanden for Fight Impunity, den forhenværende italienske europaparlamentariker Pier Antonio Panzeri, også være blevet sigtet.

Her ses Eva Kaili sammen med sin kæreste, Francesco Giorgi. Ifølge belgiske medier er de begge blevet sigtet i sagen, men det er ikke blevet bekræftet af anklagemyndigheden. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)

Qatar afviser beskyldninger

Der er heller ikke blevet sat navn på, hvilken golfstat der er tale om, men flere medier har samstemmende kunnet berette, at det drejer sig om Qatar. Den lille, styrtende rige oliestat, som lige nu er i gang med at afvikle fodbold-VM, har dog afvist beskyldningerne og kaldt dem både "ubegrundede" og "alvorligt vildledende".

Men Eva Kaili, der endnu ikke selv har kommenteret skandalen, besøgte i sidste måned Qatar, og her mødtes hun med landes beskæftigelsesminister, Ali bin Samikh Al Marri. Efterfølgende roste hun landet og fastslog noget overraskende, at fodbold-VM har været "et fantastisk redskab for forvandling og reformer".

Myndighederne i Qatar har ellers været under hård beskydning for at se stort på menneskerettighederne og for deres ringe behandling af landets mange migrantarbejdere – heriblandt de tusindvis af mennesker, der har været med til at bygge de syv nye VM-stadioner.

Da Europa-Parlamentet i slutningen af november skulle stemme om en resolution, der skulle fordømme, at tusindvis af migrantarbejder har mistet livet i Qatar, forsvarede Eva Kaili det qatarske styre og understregede, at verdensmesterskabet er "et bevis på, hvordan sportsdiplomati kan sikre en historisk forvandling af et land".

Og i begyndelsen af december valgte Eva Kaili også at stemme for nye regler, der skal gøre det muligt for borgere fra Qatar og Kuwait at opholde sig visumfrit i EU i 90 dage.

Her mødtes Eva Kaili med den qatarske beskæftigelsesminister, Ali bin Samikh Al Marri, i november. (Foto: © TWITTER/MINISTRY OF LABOUR - STA, Ritzau Scanpix)

'En trist dag'

Det forslag er nu blevet sendt tilbage til den arbejdskomité, der har ansvaret for det. Og Roberta Metsola valgte allerede i weekenden at suspendere alle de magtbeføjelser, pligter og opgaver, som Eva Kaili ellers har som næstformand.

Nu har hun så indkaldt parlamentets formænd og gruppeformænd til et ekstraordinært møde, hvor de skal tage stilling til, om den græske politiker kan få lov til at fortsætte som næstformand. Det mener Roberta Metsola bestemt ikke, at hun skal.

- Det handler om at beskytte integriteten af dette hus, sagde Roberta Metsola tidligere mandag og tilføjede, at der altid vil være politikere, der bliver fristet af store pengebeløb, uanset hvor strenge regler man laver.

- Det vigtige er dog bare, at disse mennesker forstår, at de bliver opdaget, sagde hun.

Skandalen mødte også hård kritik fra de politiske grupper i Europa-Parlamentet, herunder den socialdemokratiske S&D-gruppe, som Eva Kaili her til eftermiddag er blevet smidt ud af.

- Det er en mørk og meget trist dag for det europæiske demokrati. Og det er en svær dag for socialdemokraterne, sagde gruppeformand Iratxe García Pérez.

Og noget tyder på, at den mørke dag ikke er slut endnu. Ifølge Politico har det belgiske politi nemlig udført flere ransagninger i dag.

I alt 19 steder er nu blevet ransaget, heriblandt flere kontorer i Europa-Parlamentet, og ifølge anklagemyndigheden er der blevet fundet 600.000 euro i en af de mistænktes hjem, flere hundrede tusinde euro i en kuffert på et hotelværelse i Bruxelles samt omkring 150.000 euro i en lejlighed, der tilhører et medlem af Europa-Parlamentet.

Ifølge politiet vil de fire sigtede blive stillet for en dommer på onsdag.