Europas splittede pistekort: Nogle steder ligger alt øde – andre steder er der gang i gondolerne

De europæiske alpelande kan ikke blive enige om en fælles politik for skisportsområderne

I Østrig er skisportsstederne allerede åbne. Skilte skal huske gæster på at bære maske og holde afstand til hinanden. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

I Frankrig demonstrerer alpebyerne for at få lov til at åbne skipisterne inden nytår, mens de på den anden side af bjergtoppene - i Schweiz - allerede nu har fået sne under skiene.

I den kommende skisæson er virkeligheden radikal anderledes i de fleste europæiske skisportssteder. For barerne er de fleste steder helt lukket - og det samme er pisterne i et forsøg på at forhindre, at lokale og turister bliver smittet i højderne.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har foreslået en fælles EU-aftale om at lukke alle europæske skipister frem mod det nye år:

- Jeg siger åbent, at det ikke bliver let, men vi vil prøve, sagde Angela Merkel i forrige uge.

Det har Frankrig og Italien bakket om om, mens Østrig gerne vil åbne pisterne frem mod juleferien.

Men hvordan ser det ud på alpernes skipister, som alle er farvet orange af det danske udenrigsministerium?

De østrigske skipister åbner til jul

Afterskibaren Kitzloch i Ischgl blev i marts et hotspot for coronavirus. Her dansede folk tæt, mens bartenderens fløjte gik på omgang blandt gæsterne. Festglade skiløbere vendte hjem til Danmark med coronavirusset, der på det tidspunkt stadig var ukendt for mange.

I Østrig gør skiområderne klar til at åbne den 24. december. (Foto: Lisi Niesner © Scanpix)

Men den østrigske kansler Sebastian Kurz frygter ikke, at det gentager sig igen. Der er forbud mod afterskifester, krav om mundbind og sikkerhedsafstand i skiliftene, når de østrigske myndigheder den 24. december forventer at åbne skilifter, gondoler og pister.

- Hvis nogen løber en tur alene, er det lige så farligt som at stå på ski alene. Hvis nogen bruger en skilift, er det ligesom at bruge offentlig transport, siger Sebastian Kurz.

Men det betyder ikke, at skiferien henover jul og nytår er reddet. Hoteller og restauranter åbner først 7. januar, og indrejsende fra risikoområder skal i karantæne i mindst fem dage.

Det skriver det østrigske nyhedsmedie Der Standard.

Afterskibaren Kitzloch blev et coronahotspot i marts. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Det har været vigtigt for de østrigske myndigheder at give skiløbere adgang til de snebeklædte alper, forklarer DR Nyheders Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.

- Det at stå på ski er et slags grundbehov for mange østrigere.

Østrig tjente mere end 110 milliarder danske kroner på vinterturisme sidste vinter ifølge landets egne statistikker. Så det kan mærkes, at skiområderne er underlagt restriktioner:

- Det er selvfølgelig surt for danske skiturister, men det er det også for østrigerne. Den udenlandske skiturisme er ekstrem vigtig for østrigsk økonomi, og den må man give afkald på indtil januar, siger Michael Reiter.

- Man mener ikke, at smittefaren er særlig stor oppe på alpetoppene, og derfor er der udbredt skuffelse i branchen over, at udenlandske turister bliver forhindret at tage dertil, fortsætter han.

Lifterne lukker i Italien

Frygten for, at skiferien kan føre til endnu et stort udbrud af coronavirus i Italien får myndighederne til at advare italienerne mod at tage på ski.

Italien registrerede i går 20.709 nye smittetilfælde, og regeringsleder Gisueppe Conte tør ikke lade skigæster omgås hinanden i alperne:

- Det bliver ikke muligt at tillade ferie i sneen. Vi har ikke råd til det, sagde Conte i forrige uge.

  • De italienske skisportssteder er lukket ned i frygt for, at det kan få smittetallene til at stige. (Foto: Guglielmo Mangiapane © Scanpix)
  • Skiliftene holder stiller i Dolomiterne. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Skisportsstedet Passo Tonale er blevet en spøgelsesby, efter myndighederne lukkede spiskortssteder ned. (Foto: Guglielmo Mangiapane © Scanpix)
1 / 3

De italienske skisportssteder tjener mere end 80 milliarder danske kroner om året, så det rammer dem hårdt at måtte lukke i begyndelsen af sæsonen. Skisportsstederne har foreslået restriktioner for, hvor mange mennesker der må være i gondolerne og hvor mange skipas, de må sælge om dagen, for at få lov til at åbne.

Med 350 kilometer skipister i den italienske by Sestriere, mener byens borgmester, Gianni Poncet, at det er nemt at holde afstand til hinanden.

- Vi gør alt, hvad vi kan for, at der i det mindste er nogle af skilifterne, der kan åbne, siger han til The Guardian.

Men det har ikke fået regeringsleder Gisueppe Conte til at skifte mening:

- Protokollen er én ting, men alt, der hører til en ferie i sneen, er ikke til at kontrollere, siger han til La7 television.

Derfor har han skubbet på, for en fælles EU-politik overfor skisportsområderne:

- Hvis Italien lukker sine lifter uden støtte fra Frankrig, Østrig og andre, så kan italienere tage til udlandet og komme tilbage med sygdommen, fortæller Giuseppe Conte.

Skisæsonen er allerede startet i Schweiz

På den anden side af alperne - i Schweiz - er det allerede nu muligt at stå på ski ned af de snebeklædte bjerge, og de fleste, der ankommer fra EU, behøver ikke engang at gå i karantæne.

Det bekymrer de øvrige europæiske myndigheder, for flere skiområder grænser tæt op ad både Italien, Frankrig og Østrig, hvor skisportssteder stadig er lukket.

- På den ene side står folk på ski. På den anden side er der ørken, siger Matteo Zanetti, direktøren i en gondolvirksomhed, til avisen The New York Times.

  • Skisportsstedet Zermatt er åbnet, på trods af coronaudbrud i Schweiz. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)
  • Nogle af skiløberne bærer mundbind i skilften, for at beskytte sig mod coronavirus. (Foto: FAbrice Coffrini © Scanpix)
1 / 2

En skiinstruktør i det franske skiområde Avoriaz fortæller til mediet Politico, at lokale blot skal krydse grænsen til Schweiz, hvis de vil på ski:

- Vi ligger tre kilometer fra Schweiz. Alle fra landsbyen kommer til at tage derhen for at stå på ski.

Alpebyer protesterer i Frankrig

Den franske præsident Emmanuel Macron har meddelt, at skisportsstederne i Frankrig skal holde lukket resten af året.

I protest mod Macrons nedlukning har borgmesteren i den franske apleby Châtel hængt schweiziske flag op i rådhuset. Fra skiområdet i Châtel kan man normalt krydse grænsen til Schweiz på de glatte brædder.

  • I Frankrig protesterer alpebyerne for at få lov til at åbne i juleferien. (Foto: OLIVIER CHASSIGNOLE © Scanpix)
  • Vi er et livligt bjerg, står der på demonstranternes skilte i alpeområdet Bourg-Saint-Maurice. (Foto: OLIVIER CHASSIGNOLE © Scanpix)
  • People take part in a demonstration asking for the re-opening of the ski resort in the French Alps for the Christmas holidays on December 2, 2020 in Bourg-Saint-Maurice. (Photo by OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP) (Foto: OLIVIER CHASSIGNOLE © Scanpix)
1 / 3

- Vi har et problem med den franske regering, som lukker pister inden jul, mens vores schweiziske naboer holder deres åben, siger borgmester Nicolas Rubin til fransk radio.

I går meldte den franske premierminister Jean Castex ud, at at der nogle steder skal være grænsekontrol, for at forhindre skiglade franskmænd i at krydse grænsen, for at stå på ski i Schweiz.

- Du bliver nødt til at indse, at du ikke kan tage til Schweiz, sagde Cartex i går til den franske tv-kanal BFMTV og gjorde klart, at franskmænd, der tager til Schweiz, kan ende i karantæne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter