EU's eget asylkontor kritiserer EU for flygtningekontrol

Det er uholdbart, at der ikke er nok eksperter til at screene flygtninge, siger EU's asylstøttekontor.

Flygtninge og migranter hviler i grænseområdet mellem Serbien og Kroatien. (Foto: © OLIVER BUNIC, Scanpix)

EU's medlemslande - herunder Danmark - bidrager ikke med de eksperter, som skal bruges til at hjælpe med screeningen af nyankomne flygtninge og migranter for at sikre EU's ydre grænse.

Sådan lyder det ifølge Berlingske fra direktøren for Easo, EU's aylstøttekontor, der hjælper med at kontrollere tilstrømningen af flygtninge og migranter.

- Vi har brug for, at EU's medlemslande udsender flere eksperter og udsender dem uden alle mulige betingelser, siger direktøren José Carreira til Berlingske.

Han har kun halvdelen af de fagfolk, som han er blevet lovet, til sin rådighed.

Easo skal hjælpe de græske myndigheder med at screene de flygtninge og migranter, der tager turen fra Tyrkiet.

Danmark er et af de EU-lande, der slet ikke bidrager med fagfolk til Easos screening og asylarbejde i Grækenland.

- Danmark har evakueret alle sine eksperter, fordi situationen blev anset for at være for risikabel. Så nu har vi ikke noget dansk bidrag, siger José Carreira til Berlingske.

Udlændinge- og Integrationsministeriet bekræfter, at Udlændingestyrelsens i alt 13 udsendte i Grækenland blev trukket hjem i juni efter kun et par måneders udstationering.

- Styrelsen har ikke taget stilling til eventuelt fremtidigt bidrag til EASO i Grækenland. Det vil blandt andet afhænge af den løbende sikkerhedsvurdering, oplyser ministeriet til Berlingske.

/ritzau/