EU's eksperter: EU banktilsyn er ulovligt

Det kan kræve en traktatændring at sikre Danmark og andre lande uden euro reel indflydelse på banktilsyn.

Det kan kræve en traktatændring at sikre Danmark og andre lande uden euro reel indflydelse på banktilsyn. (© Scanpx)

Planerne om at etablere et fælleseuropæisk banktilsyn for eurolandene og andre interesserede lande - som for eksempel Danmark - er ulovlige. Derfor kan det kræve en traktatændring at etablere tilsynet, så et af Danmarks hovedkrav kan opfyldes.

Det mener nogle af EU's egne juridiske eksperter ifølge en hemmeligstemplet rapport, avisen Financial Times har set.

Rådets øverste juridiske ekspert skriver ifølge avisen i sin rapport til økonomi- og finansministrene, at seneste plan fra EU-Kommissionen går "videre end beføjelserne" for at ændre i ledelsen af Den Europæiske Centralbank (ECB), som tilsynet skal underlægges.

Skal træffes af ledelse

Ifølge de juridiske eksperter vil det være juridisk umuligt inden for de eksisterende traktater at give et nyt tilsynsråd formel magt som beslutningstager.

Eksperterne mener, at tilsynsrådet kun kan "forberede" beslutninger, men at alle beslutninger skal træffes af ECB's ledelse.

Danmark, Sverige og Polen er blandt de lande uden for eurosamarbejdet, som har vist interesse for måske at deltage i banktilsynet. Men de har også gjort det klart, at de vil have medindflydelse i tilsynets ledelse.

Udfordring

Det har hele tiden været kendt, at det bliver en juridisk udfordring at give de såkaldte udelande formel beslutningskraft i en ny institution, der ligger i ECB, hvor ellers kun eurolandene er med.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) kaldte i sidste uge det oprindelige udspil fra EU-Kommissionen "en sur deal" for udelandene, fordi "man må tilslutte sig alle pligterne, men man må ligesom ikke få nogen rettigheder".

Hun hæftede sig dog ved, at flere toneangivende eurolande har sendt "meget stærke politiske signaler" for at finde en juridisk løsning, der sikrer, at udelandene kan få indflydelse.

Thorning i arbejde

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er forud for EU-topmødet torsdag-fredag i Bruxelles gået i samarbejde med sin svenske kollega, Fredrik Reinfeldt, for at stå stærkere i deres krav.

Ifølge seneste udkast til konklusioner fra EU-topmødet skal banktilsynet fungere allerede fra årsskiftet.

/ritzau/