EU's grænseagentur får drøje hug i ny rapport: 'Min tillid til Frontex er lig nul'

EU's grænseagentur er ikke effektivt nok til at hjælpe EU-landene i kampen mod ulovlig indvandring, viser revisionsrapport.

Den støtte som Frontex giver medlemslandene i blandt andet beskyttelsen af de ydre grænser er ikke tilstrækkelig nok, vurderer Den Europæiske Revisionsret i en rapport. (Foto: SAKIS MITROLIDIS © Ritzau Scanpix)

Det agentur, der skal hjælpe med at beskytte EU's ydre grænser, får drøje hug i en ny rapport.

- Frontex' støtte er ikke tilstrækkelig til at bekæmpe ulovlig indvandring og grænseoverskridende kriminalitet, står der i rapporten fra Den Europæiske Revisionsret, som nu har kigget grænseagenturet Frontex efter i sømmene.

Agenturet skal blandt andet hjælpe med at overvåge EU-medlemslandenes yderste grænser.

Eksempelvis ved Grækenland og Italien, hvor der i de senere år har været store strømme af flygtninge og migranter over Middelhavet.

Det er blandt andet Frontex' opgave at hjælpe landene med at overvåge situationen ved grænserne, vurdere sårbarheder, analysere risici og stå klar med hjælp, når der er et øget pres ved grænserne.

Og det er ifølge revisionsretten, der holder øje med, at unionens midler bliver brugt ordentligt, opgaver, der ikke løftes godt nok.

Og det er et stort problem, at Frontex får tildelt flere midler, når de ikke lever op til deres ansvar, mener Enhedslistens europaparlamentariker, Nikolaj Villumsen.

- Når man ikke har styr på sin egen butik, falder hele argumentationen for at give Frontex milliarder og atter milliarder i de kommende år fuldstændigt fra hinanden, siger han og fortæller, at han vil have EU-Kommissionen til at forholde sig til rapporten.

Også Det Konservative Folkepartis EU-ordfører, Katarina Ammitzbøll, ser alvor i rapportens hovedkonklusioner.

- Det er meget alvorligt. Det er afgørende for EU’s stabilitet og sikkerhed, at der er styr på de ydre grænser, siger hun.

Fra 750 til 10.000 medarbejdere

Frontex blev oprettet i 2004. Siden da har agenturet fået mere ansvar og fået tildelt flere midler til sit arbejde.

Agenturets budget ser også ud til at blive fordoblet med ca. 900 millioner euro om året.

Det er blandt andet sket som følge af flygtningekrisen i 2015, da over én million migranter forsøgte at krydse Middelhavet for at komme til EU. Her blev de ydre grænser i Grækenland og Italien for alvor blev presset.

Der er også planer om at udvide agenturets medarbejderkorps markant. Der er en målsætning om, at der i 2027 skal være 10.000 operationelle medarbejdere.

Til sammenligning var agenturets samlede korps på 750 mand i 2019.

Ifølge Venstres europaparlamentariker, Morten Løkkegaard, er det vigtigt, at man har fokus på at forbedre Frontex. Blandt andet ved at få korpset på 10.000 mand op at stå allerede i 2023.

Han peger på migration og grænseoverskridende kriminalitet som en af de største udfordringer, EU står overfor i dag.

- Det er ikke kun et spørgsmål om effektivitet og at gøre det godt nok. Man skal yderligere skrue op. Borgerne i EU kan ikke vente til 2027, før der er styr på de ydre grænser, siger han.

Han mener, at Frontex skal højere op på den politiske dagsorden.

- Nu, hvor vi er på vej ud af coronapandemien, er det vigtigt, at vi får sat blus under den kedel, der hedder Frontex, siger han.

Rapporten påpeger, at der er problemer med at dele informationer mellem mellemslandene og Frontex.

Herudover mangler agenturet også at rapportere om, hvad deres operationer koster, og hvor effektive de er.

Hos agenturet selv erkender man, at der er plads til forbedringer, lyder det fra en talsmand ifølge Ritzau.

- Frontex er klar over, at det er nødvendigt med forbedringer. Der er blevet arbejdet hårdt på at gøre agenturet stærkere og mere effektivt, siger talsmanden i en skriftlig udtalelse.

Et omstridt agentur

Det er langt fra første gang, at Frontex møder kritik.

Frontex er blandt andet blevet anklaget for at tage del i de omdiskuterede pushbacks af migranter og flygtninge. Det er sket i forbindelse med afsløringer fra blandt andet den tyske avis Der Spiegel og den britiske avis The Guardian.

Her bliver asylansøgere på ulovlig vis skubbet tilbage, så de ikke kan komme i land i EU.

Og i øjeblikket bliver agenturet også kulegravet af EU's antisvindelenhed, OLAF, der skal undersøge, hvorvidt der er hold i anklagerne mod agenturet.

- Min tillid til Frontex er lig nul, siger Enhedslistens europaparlamentariker, Nikolaj Villumsen.

- Det er et kæmpe problem, at den ene skandale vælter ud efter den anden fra Frontex. Ikke mindst fordi det er meget alvorlige anklager, der har været tale om flere gange. Det er grundlæggende brud på menneskerettighederne og voldsomme overgreb på asylansøgere, siger Nikolaj Villumsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk