EU's handelskommisær: USA spiller et farligt spil

EU bringer strid med USA og Kina til verdenshandelsorganisationen WTO.

EU's handelskommissær, Cecilia Malmstrøm, har kaldt den situation, der er opstået efter USA har indført told på import af stål og aluminium fra EU, for "bekymrende". (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

Ordet handelskrig blev ikke taget i brug, da EU's handelskommissær, Cecilia Malmstrøm, for kort tid siden oplyste om EU's reaktion på den toldsats, som USA varslede i går på import af stål og aluminium fra EU, Mexico og Canada.

- Men vi er i en meget vanskelig situation på grund af USA, og den nye told er meget bekymrende, lød det fra den svenske handelskommissær, der fortsatte:

- Jeg vil ikke bruge ordet handelskrig og risikere, at situationen eskalerer, men det her træk fra USA risikerer at skade genrejsningen af den globale økonomi, sagde hun.

EU har udarbejdet en ti-sider lang liste med importvarer fra USA, der nu kan blive toldbelagt til en værdi af knap tre milliarder euro, men helt præcist hvad og hvornår det sker, løftede kommissæren ikke sløret for.

- Vi kan bruge hele listen eller dele af den. Det diskuterer vi lige nu, men vi har endnu ikke taget en endelig beslutning andet end, at vi benytter os af listen. Vi ønsker ikke at eskalere situationen, men vi er nødt til at tage vores forholdsregler, sagde Cecilia Malmstrøm og slog fast:

- Hvis vi ikke reagerer, svarer det til, at vi accepterer det, som vi betragter som ulovligt og uacceptabelt.

Fjern pistolen for panden

USA’s præsident, Donald Trump, lancerede allerede i marts de nye toldsatser på 25 procent på stål og 10 procent på aluminium, men i første omgang var Canada, Mexico og EU undtaget, mens man forhandlede om en permanent løsning.

Men forhandlingerne skred ikke tilfredsstillende frem, lød det i går fra den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross, som i går meddelte, at tolden nu også gælder import fra Canada, Mexico og EU fra i dag.

Formålet er ifølge USA og Donald Trump at beskytte især den amerikanske stålindustri, som er afgørende for den nationale sikkerhed.

Men beslutningen er blevet mødt med vrede fra handelspartnerne, som næsten omgående varslede modtræk. Således er Mexico klar med en række toldsatser på produkter importeret fra USA, og det samme gør sig gældende for EU.

For yderligere forhandlinger med USA bliver det ikke til, indtil de nye toldsatser bliver rullet tilbage, lød det fra Cecilia Malmstrøm.

- Vi har sagt, at vi forhandler først, når vi får fjernet pistolen for panden. Vi har ikke engang været ved forhandlingsbordet, så indtil videre er den dør lukket.

EU tager nu sagen om USA's toldsatser til verdenshandelsorganisationen WTO for at få afgjort, om de er ulovlige, ligesom striden med Kina om den såkaldte "intellektuel ejendom” også skal løses af WTO.

Som det er nu har europæiske virksomheder begrænset adgang til det kinesiske marked og skal samarbejde med lokale firmaer og tvinges på den måde til at tillade adgang til virksomhedens viden og forskning, mens der ikke stilles samme krav i Europa.

Facebook
Twitter