EU’s liberale stiller krav til von der Leyen: Vestager og Timmermans skal være på præcis samme niveau

Det er dog endnu uvist, hvor meget magt Vestager og Timmermans får i den nye Europa-Kommission.

Ursula von der Leyen her flere gange understreget, at Margrethe Vestager og Frans Timmermans bliver "ligeværdige" og "i øjenhøjde" i den nye Europa-Kommission. (Foto: François Lenoir © Scanpix)

Hvis Europa-Parlamentets liberale gruppe, Forny Europa, skal bakke op om den kristenkonservative Ursula von der Leyen som ny kommissionsformand, skal hun garantere, at danske Margrethe Vestager (R) og hollandske Frans Timmermans ender på ”præcis samme niveau”, når det kommer til magt og indflydelse, i den kommende Europa-Kommission.

Det skriver formanden for gruppen, Dacian Ciolos, i et åbent brev til Ursula von der Leyen.

Den radikale Margrethe Vestager er selv en del af Forny Europa-familien, mens Frans Timmermans kommer fra Europas socialdemokratiske familie.

- Vi forventer, der ikke bliver gjort forskel på hr. Frans Timmermans og fru Margrethe Vestager. For at skære det ud i pap, skal fru Margrethe Vestager være på præcis samme niveau som hr. Frans Timmermans med et stort politisk ansvar, beslutningskraft og en solid portefølje, skriver Dacian Ciolos og understreger, at hun skal imødekomme både det og en række andre krav, heriblandt højere klimaambitioner, før gruppen kan stemme ja til hende.

Vrede hos De Radikale

I sidste uge blev tyske Ursula von der Leyen nomineret til posten som ny formand for Europa-Kommissionen af EU’s 28 stats- og regeringschefer.

Et absolut flertal i Europa-Parlamentet - det vil sige 376 ud af parlamentets 751 medlemmer - skal dog stemme for hende, før hun kan indtage den magtfulde post. Og tidligere på ugen var hun på besøg i Europa-Parlamentet for at fremlægge sine visioner for sit arbejde.

Her skabte det stor debat blandt de liberale, der har 108 medlemmer, da Ursula von der Leyen udtalte, at Frans Timmermans vil blive såkaldt "første næstformand" i den kommende kommission. En position, han allerede har i dag.

Da EU’s stats- og regeringschefer nominerede hende til posten, blev det samtidig meddelt, at Margrethe Vestager og Frans Timmermans begge skulle være "højestrangerende næstformænd" i Europa-Kommissionen.

- Hvis hun gør Timmermans til første næstformand, vil der være tale om en nedgradering af Vestager. Det er i strid med den aftale, der lå efter rådsmødet i sidste uge. Her fremgik det, at de ville få samme rang i Europa-Kommissionen, lød kritikken efterfølgende fra Margrethe Vestagers partifælle Karen Melchior, der er nyvalgt europaparlamentariker.

'Mere magt og indflydelse'

Men Ursula von der Leyen understregede dog flere gange under onsdagens debat, at Margrethe Vestager kommer til at være ”i øjenhøjde med” Frans Timmermans i den nye Europa-Kommission.

- Det betyder, at man er ligeværdig, og at man får en fremtrædende placering sammenlignet med andre næstformænd. Derfor er det meget klart, at hun vil få en stilling, der vil harmonere med hendes tyngde og den fremtrædende rolle, hun vil spille i den kommende Kommission, sagde hun.

Både Margrethe Vestager og Frans Timmermans er medlemmer af den nuværende EU-Kommission. (Foto: FRANCOIS WALSCHAERTS © Scanpix)

Ursula von der Leyen tilføjede, at det endnu er uvist, hvordan den kommende Europa-Kommission skal bygges op, og hvilke ansvarsområder de enkelte kommissærer – herunder Margrethe Vestager og Frans Timmermans – vil få.

Hun understregede dog, at den radikale politiker, der i dag er EU’s konkurrencekommissær, vil få ”mere magt og indflydelse”, end hun har i dag.

- Jeg har den største respekt for det, hun har opnået, og hun har et fantastisk omdømme. Hun bliver en vidunderlig person i den kommende kommission.

Derudover bliver Margrethe Vestager en del af den nye ledelse i Europa-Kommissionen, som stats- og regeringscheferne ønsker. Den kommer efter planen til at bestå af Margrethe Vestager, Ursula von der Leyen og Frans Timmermans.

Europaparlamentarikerne skal efter planen stemme om Ursula von der Leyen på tirsdag klokken 18.00.

Og Venstres gruppeformand i Europa-Parlamentet, Morten Løkkegaard, var tilfreds i går, efter at Forny Europa-formanden havde offentliggjort gruppens krav til Ursula von der Leyen.

Den nye Europa-Kommission tiltræder 1. november i år.

FacebookTwitter