EU's økonomiske lokomotiv har fået motorproblemer

Tysklands vækst er gået i stå, og frygten for recession breder sig.

I årevis har den tyske økonomi været motoren under EU. Men nu går det i den forkerte retning. (Foto: ODD ANDERSEN © Scanpix)

Idag fremlægger landene i EURO-samarbejdet deres statsbudgetter for næste år.

Det sker i en tid, hvor EU-medlemslandene stadig hænger fast i finanskrisen. Og meget tyder på, at den tyske økonomi, der ellers har været et af de få økonomiske lyspunkter i EU, er gået ind i en brat opbremsing.

Det har fået den tyske regering til at nedjustere forventningerne for væksten i landet. Væksten for i år er blevet sænket fra 1,8 procent til 1,2 procent.

Og samtidig forventer det tyske økonomiministerie, at væksten næste år bliver på 1,3 procent i stedet for 2 procent, som de tidligere havde regnet med.

En byge af negative tal får pessimismen til at blomstre

På trods af de nedjusterede væksttal, mener mange økonomiske analytikere, at forventningerne til væksten i den tyske økonomi stadig er for høje.

Den pessimisme skyldes en række mislyde, der alle tyder på, at Tysklands økonomi har fået motorproblemer.

Landets økonomiske nøgletal tegner til sammen et meget dystert billede. Forbrugertilliden falder, og samtidig er både eksporten og produktionen i den tyske industi oplevet et voldsomt dyk, de seneste måneder.

I august oplevede Tykland det kraftigste fald siden 2009 i både eksport, produktion og fabriksordrer.

Og udviklingen har fået omverdenen til at opfordre den tyske regering til at bruge flere penge for at få gang i hjulene i EU's største økonomi. Det afviser den tyske økonomiminister Sigmar Gabriel. Men diskussionen, har skabt stor debat internt i Tyskland.

Ministeren skyder skylden på naboerne

Sigmar Gabriel mener ikke, at vejen til vækst skal skabes ved at øge Tysklands offentlige forbrug.

Tysklands økonomi har det ifølge ham fint. Han mener, at den lave vækst i de europæiske nabolande, er skyld i nedturen.

Det centrale problem, er den ringe økonomiske vækst, vi har i Europa. Som eksportnation lever vi jo af, at forbrugerne i vores nabolande kan køber vores biler og stål, siger den tyske økonomiminister Sigmar Gabriel til den tyske tv-station ZDF.

Han peger på den rekrdlave arbejdsløsheds i landet som et tegn på, at den tyske økonomi, stadig klarer sig godt

Facebook
Twitter