EU's Tusk er klar til 'no deal' med Storbritannien

EU vil ikke genforhandle skilsmisseaftale med Storbritannien, fastslår EU-lederen.

- Da tiden er ved at rinde ud, vil vi også diskutere vores beredskab ved et scenarie, hvor der ikke er nogen aftale, siger Donald Tusk. (arkivfoto) (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

Det er særdeles problematisk for briterne, at premierminister Theresa May ikke har haft held med at gennemføre en afstemning i det britiske parlament om den skilsmisseaftale, hun for nylig har forhandlet på plads med EU-toppen.

EU er nemlig ikke villig til at genforhandle den.

- Vi vil ikke genforhandle aftalen, heller ikke bagstopperen, men vi er parate til at diskutere, hvordan Storbritanniens tiltrædelse af aftalen skal være, skriver formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, på Twitter i kølvandet på Theresa Mays beslutning om at udskyde afstemningen på ubestemt tid.

Premierministeren valgte i eftermiddag det drastiske skridt, fordi hun har mødt så meget modstand mod aftalen fra både egne partifæller og politiske modstandere i parlamentet.

Donald Tusk udtaler ydermere, at EU er parat til at drøfte, hvad der sker, hvis Storbritannien og EU ender med ikke at indgå en skilsmisseaftale.

- Da tiden er ved at rinde ud, vil vi også diskutere vores beredskab ved et scenarie, hvor der ikke er nogen aftale (den såkaldte no deal, red.), skriver Tusk.

EU's stats- og regeringschefer mødes til topmøde i Bruxelles på torsdag og fredag.

Irsk grænse er stridpunktet

Bagstopperen, som Tusk henviser til, er en del af skilsmisseaftalen og er blevet det helt store stridspunkt i brexitaftalen og årsag til, at forhandlingerne er gået i stå i det britiske parlament.

Den skal forhindre en reel grænse mellem Irland og Nordland efter et brexit, som ellers vil komme, fordi Irland forbliver i EU.

Aftalens bagstopper træder i kraft, hvis det ikke lykkes for EU og Storbritannien at blive enige om, hvordan man undgår grænsekontrol mellem Irland og Nordirland.

Irland frygter, at en reel grænsekontrol kan føre til uroligheder på den tidligere politisk anspændte egn, ligesom det vil smadre infrastrukturen, skriver BBC.

Modstandere af skilsmisseaftalen mener desuden, at bagstopperen risikerer at binde Storbritannien til EU's toldregler i al evighed - uden mulighed for at indgå egne handelsaftaler.

May er villig til at ændre

Theresa May sagde i dag i parlamentet i London, at hun er villig til at se på, om formuleringen omkring denne strid kan ændres i Bruxelles.

Den irske premierminister, Leo Varadkar, har dog allerede afvist, at skilsmisseaftalen kan blive genforhandlet.

Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), tror heller ikke på, at briterne får lov til at få en forhandlingsrunde mere i Bruxelles.

- Det at forestille sig, at man kan bryde hele aftalen op - Juncker (formand for EU-Kommissionen, red.) har sagt det ret tydeligt - det kommer ikke til at ske, siger Samuelsen til Ritzau.

Heller ikke Hollands udenrigsminister kan se det realistiske i at genåbne forhandlingerne.

- Vi ved, hvor svært det har været at lande en aftale. Så det vil ikke blive let, hvis vi skal indlede samtaler, siger Stef Block.

Hvad er bagstopperen?

  • * Nordirland er som en del af Storbritannien også en del af brexit. Det er Irland ikke.

  • * I dag er der en "usynlig" grænse mellem Nordirland og Irland. Den grænse vil man gerne bevare.

  • * Bagstopperen er i overført betydning et sikkerhedsnet i brexitaftalen, der skal sikre, at man ikke skaber en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

  • * En hård grænse vil blandt andet betyde, at der kommer kontrolposter mellem Irland og Nordirland, da de hver især vil være underlagt forskellige toldregler.

  • * Bagstopperen sikrer også, at EU's indre marked er beskyttet mod, at der sniges varer fra Storbritannien ind i EU. /Ritzau/