Evakuerede passagerer fra Viking Sky: 'Vi er i chok, og vi bryder jævnligt ud i gråd'

Det kaotiske døgn på Viking Sky har sat sine spor, fortæller passagerer, der nu er i land.

Denise fra Storbritannien faldt omkuld, da en bølge skyllede ind over dækket på Viking Sky. Hun har fået store blå mærker, og hun er blevet syet med flere sting i benet.

Efter et døgns kaos på havet er samtlige passagerer og besætningsmedlemmer fra krydstogskibet Viking Sky reddet i land.

For mere end et døgn siden udsendte skibet nødsignal, og en timelang evakuering med helikopter gik i gang.

Én efter én blev passagerer hejst op i helikopter, hvorefter de blev fløjet til et modtagelsescenter i Fræna, og siden blev helikopterevakueringen afløst af en slæbebåd, der har bugseret skibet i land.

For mange passagerer har oplevelsen sat sine spor. Nogle beskriver det ligefrem som et sandt mareridt, der i de dramatiske timer på havet mindede dem om historiske skibsforlis, der har kostet flere hundrede mennesker livet.

'Vi har ikke sovet meget i nat'

Britiske Denise var på krydstogtskibet under evakueringen. Sammen med sin mand Mike var hun blandt de første, der blev fløjet væk i helikopter lørdag eftermiddag, og hun er tydeligt påvirket af timerne om bord på det nødstedte skib. Det skriver NRK.

- Jeg var på dækket lige ved swimmingpoolen. Pludselig kom der en bølge, som hev stole med sig, og jeg faldt omkuld, siger Denise, der har fået store blå mærker på sin højre kind. Hun måtte også sys med flere sting på benet.

Denise fortæller til NRK, at skibet gyngede voldsomt. I det hele taget er det en situation, hun og hendes mand sent vil glemme.

- Vi er i chok, og vi bryder jævnligt ud i gråd. Vi har ikke fået sovet meget i nat, siger Denise.

Parret håber, at de kan rejse hjem til London i aften.

'Alt jeg så, var arme, ben, møbler og vand'

Klokken var omkring 14 lørdag, da skibet begyndte at ryste, fordi det var fanget i voldsomt vejr med motorproblemer. Veninderne Carolyn og Mary Ann fra Pennsylvania i USA spiste på det tidspunkt frokost i bassinområdet, fortæller de til VG.

- Vi hørte et forfærdeligt brag, siger Carolyn, der beskriver det som et rent mareridt.

- Skibet gyngede frem og tilbage. Buffetbordet væltede ned mod mig og tog alt med sig. Både ting, mad og mennesker, tilføjer hun.

Alarmen på skibet gik, og passagererne fik over højtalerne af vide, at der ikke var tale om en øvelse, og så skyllede en enorm bølge ellers ind over skibet. Da Carolyn troede, det hele var forbi, flød vandet ind gennem en knust dør, og med et var restauranten oversvømmet.

- Alt jeg så var arme, ben, møbler og vand. Det var akkurat som de billeder, man har set fra Titanic, siger hun og påpeger, at besætningens håndtering har været helt fantastisk:

- Det er næsten det værd, at have oplevelsen med sig. Vi er helt målløse over den kærlighd og behjælpelighed, som alle har udvist. Det havde vi ikke ventet, siger hun til VG.

'Jeg tænkte på Titanic'

Amerikanske Rodney tænkte ligesom de to veninder fra Pennsylvania på scenerne fra skibet Titanic, der forliste i 1912 på vej fra Storbritannien til USA, da vandet begyndte at fosse ind på Viking Sky.

Rodney var ifølge NRK blandt dem, der tilbragte hele natten på krydstogtskibet, inden han og ægtefællen søndag morgen blev fløjet i land med redningshelikopter og indlogeret på et hotel i Molde. Hele oplevelsen beskrives af Rodney som skræmmende 24 timer:

- Det bedste ord vil nok være surrealistisk. En flere meter høj bølge skyllede ind, og vandet rev borde, stole, glas og mennesker med sig. Min kone sad lige foran mig, og pludselig var hun væk med bølgen. Der tænkte jeg, at det her måtte være enden på det hele. Der var så mange tanker, der gik gennem mig. Jeg tænkte også på Titanic, siger Rodney.

Han synes, det var slemt at gå mod helikopteren for at blive reddet i land, mens han kunne se ansigterne på de passagerer, der måtte blive tilbage.

- Jeg bad bare for, at de også ville blive evakueret hurtigt, siger han.

'Vi sagde "jeg elsker dig" mens vi blev hejst op'

Danny og Judith er lettede over, at det hele er forbi. Allerede to timer inden skibet fik problemer, bemærkede de, at bølgerne var høje, og at skibet havde dårlig fremdrift, skriver VG. Lidt efter fortalte mandskabet, at motorerne ikke fungerede, fortæller Danny.

- Der blev jeg bange. Vi var meget tæt på kajen, siger han til VG.

Da evakueringen var i gang blev parret hejst sammen op i en helikopter. Imens klyngede de sig til hinanden.

- Det var meget skræmmende. Jeg tror, vi sagde "jeg elsker dig" et par gange, mens vi blev hejst op, men det var en lettelse at komme væk fra skibet, siger Danny ifølge VG.

Redningsaktionen med helikoptere blev søndag eftermiddag indstillet, da det lykkedes at bugsere skibet og de resterende omkring 900 passagerer og besætningsmedlemmer mod land med hjælp fra to slæbebåde.

Viking Sky kom sikkert i havn i den norske by Molde klokken 16.30.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter