Evakuering fortsætter: 6.000 er reddet ud af Aleppo

FN frygter Aleppo-lignende situationer i andre dele af landet.

Der er staduig 50.000 tilbage i det østlige Aleppo, vurderer FN. / AFP PHOTO / Omar haj kadour (Foto: OMAR HAJ KADOUR © Scanpix)

Godt 6.000 personer, heriblandt 3.000 oprørere, er det seneste døgn evakueret fra det østlige Aleppo i Syrien, oplyser det russiske forsvarsministerium til Reuters.

Evakueringen fra den sønderbombede by fortsætter efter alt at dømme i dag.

Ifølge FN's særlige udsending i Syrien, Staffan de Mistura, er der stadig 50.000 - heraf 40.000 civile - tilbage at evakuere i det østlige Aleppo. Der er derfor brug for, at FN får tilladelse til at sende flere observatører til byen for at overvåge evakueringen, som kan tage mange dage, sagde Mistura efter et møde med den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault.

De evakuerede er i første omgang blevet kørt til den oprørskontrollerede Idlib-provinsen. Herfra vil de kunne bestemme, hvor de vil tage hen. Tyrkiet har blandt andet meldt sig klar til at tage i mod de mest udsatte herunder børn, ældre og sårede.

Ifølge Røde Kors har evakueringen været svær og man har blandt haft brug for kraner til at flytte murbrokker for at busserne kunne komme frem.

Se drone-optagelser af evakueringen i Aleppo:

Idlib kan blive det nye Aleppo

Mens der har været umiddelbar lettelse over evakueringen understreger flere, at problemerne idet krigshærgede land langtfra er forbi.

- Jeg frygter for, hvad der vil ske, når denne operation er ovre. Både for menneskene i Idlib og i de andre zoner, der stadig kæmpes om, og hvor der er hundretusinder af fordrevne midt i en krigszone, siger Jan Egeland, formand for FNs' humanitære taskforce i Syrien, ifølge nyhedsbureuaet Reuters.

Ud over Aleppo er der stadig 15 andre belejrede zoner i Syrien, hvor mere end 700.000 er fanget.

Samme advarsel sender Staffan de Mistura, som efter et møde med den franske udenrigsminister siger, at uden en våbenhvile eller en politisk aftale vil den nordlige del af byen Idlib blive det nye Aleppo.

USA: Assad står bag massakre

Den østlige del af Aleppo, der nu bliver evakueret, har de seneste fire år været kontrolleret af oprørsstyrkerne.

I november lancerede den syriske regeringshær med støtte fra Rusland en større offensiv for at generobre byen, og det er nu stort set lykkedes. Da regeringsstyrker rykkede ind i de oprørskontrollerede områder af byen blev store grupper af civile likvideret af pro-syriske tropper.

USA's udenrigsminister, John Kerry, har her til aften sagt, at Assads regering står bag en massakre i Aleppo, og opfordret det internationale samfund om at stå sammen for at lægge pres på parterne for at få en våbenhvile i stand.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk