Få konkrete oplysninger om terror-plan

21 personer er anholdt mistænkt for at have planer om at sprænge fly på vej til USA i luften. Det er stort set de eneste konkrete, officielt bekræftede oplysninger i terrorsagen i Storbritannien.

Paul Stevenson, vicedirektør for Metropolitan Police, informerer pressen uden for Scotland Yard i London. (Foto: Leon Neal © Scanpix)

Indtil videre er det forholdsvis få informationer om det formodede terrornetværk, der leveres klart og tydeligt af navngivne kilder.Paul Stephenson, vicechef for Metropolitan Police, bekræfter, at politiet har arresteret 21 personer, der mistænkes for at arbejde med fremskredne planer for et alvorligt terrorangreb. Arrestationerne er sket i London, High Wycombe i Thames Valley og i Birmingham.

Der er foretaget ransagninger, og operationen fortsætter, siger Stephenson.Anonyme kilderSå godt som alle andre informationer kommer via unavngivne kilder i politi og sikkerhedstjeneste.Britiske medier opgiver flere forskellige kilder, der siger, at arrestationerne ikke var betinget af en antagelse om, at der ville ske en terrorhandling i dag.Der er foregået en efterforskning i flere måneder, og beslutningen om at slå til mod de mistænkte er truffet på basis af efterretninger, der talte for at handle hurtigt, skriver for eksempel tabloid-avisen The Sun.Kilderne siger, at de arresterede - alle eller så godt som alle - er født i Storbritannien og har pakistansk oprindelse.Uklart omfangDet er heller ikke officielt bekræftede oplysninger, at terrorplanen omfattede mellem tre og ti passagerfly.De officielle pressekonferencer med indenrigsminister John Reid og politiledelsen har mere upræcist talt om angreb mod fly på vej til USA fra Storbritannien.Nyhedsbureauet Reuter har citeret en anonym kilde i politiet for, at planen kan have omfattet brug af flydende sprængstof, og selv om det ikke er bekræftet, sandsynliggøres det af, at de skærpede sikkerhedsforanstaltning i britiske og amerikanske lufthavne omfatter forbud mod at medbringe flydende materiale i flykabinen.Chefen for det amerikanske ministerium for indre sikkerhed, Michael Chertoff, har afvist, at man mener, at der er forgreninger fra det britiske komplot til USA."Fingeraftryk"Til gengæld siger en anonym kilde tæt på Chertoff, at man tror, at det britiske netværk kan omfatte helt op til 50 personer. Og det har "al-Qaedas fingeraftryk", mener kilden, der citeres af dagbladet The Boston Globe. Andre amerikanske kilder taler om, at planen byggede på, at sprængstoffer skulle bringes ombord i flyene skjult i håndbagage.Et par af de britiske medier - så forskellige som The Sun og The Guardian - noterer, at den meget omfattende terroralarm kommer dagen efter, at indenrigsminister John Reid holdt en stærkt publiceret tale om sikkerhed og terror. I talen gik han hårdt efter kritikere af regeringens sikkerheds- og anti-terrorpolitik: De sætter den nationale sikkerhed på spil, sagde han. Ifølge The Guardian varslede Reid en ny runde af stramningsforslag i det kommende efterår.- De traditionelle argumenter om borgerlige rettigheder er ikke så meget forkerte, som de er rundet af en anden tid, sagde Reid.http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532dd414a11f9d0b28f30327

Facebook
Twitter