Få overblikket på 1 minut: Millioner af stemmer går tabt, når briterne går til valg

Det britiske valgsystem bliver afgørende ved valget den 12. december.

Usikre meningsmålinger, millioner af spildte stemmer, og vælgere, der sætter kryds ved et andet parti, end de selv er tilhænger af.

Det er alle dele af opskriften på et britisk parlamentsvalg.

I Storbritannien har man nemlig et valgsystem, der er ret anderledes end det danske. I stedet for at fordele Underhusets 650 mandater ud fra, hvem der får flest stemmer på landsplan, så har briterne, hvad der minder om 650 små valg om de enkelte mandater.

Det såkaldte "first past the post"-system betyder, at kandidaten, der får flest stemmer i den enkelte valgkreds, vinder mandatet - og alle stemmerne på de andre kandidater går tabt.

Det fører til millioner af tabte stemmer og vælgere, der stemmer taktisk for at undgå, at deres stemme går tabt.

Ved valget i 2017 gik over 14 millioner stemmer tabt. Det svarer til 44 procent af stemmerne. Denne måde at gå til valg på er en fordel for de store partier, mens det er svært for de små at komme til.

Det fik UKIP-partiet for alvor at føle ved valget i 2015. Her fik partiet 3,9 millioner stemmer - svarende til 12,6 procent af stemmerne - men kun et enkelt af de 650 mandater.

Valgsystemet betyder også, at det er uhyre svært at lave troværdige meningsmålinger, hvilket flere gange tidligere har ført til valgchok og røde ører hos spåmændene.

Briterne går til valg den 12. december, hvor der endnu en gang er lagt op til drama - og millioner af spildte stemmer.