Seneste nyt fra Ukraine: Genopbygning vil koste 5.300 milliarder kroner, siger premierminister

Når Ukraine skal genopbygges efter krigen vil det koste 5,3 billioner kroner, siger præsident Zelenskyj.

Oprydningsarbejde efter et luftangreb mod Kyiv sidst i juni. (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)

Opdatering: Det fremgik tidligere, at genopbygningen ifølge præsident Zelenskyj vil koste en halv billion kroner. Denne forkerte omregning er nu rettet til 5,3 billioner kroner.

Genopbygningen af Ukraine var dagens tema på en stort anlagt konference i den schweiziske by, Lugano, i dag. Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, deltog vanen tro via videoopkald.

Zelenskyj slog fast, at det er hele den demokratiske verdens fælles opgave at genopbygge Ukraine, når krigen mod Rusland er slut.

Konferencen havde til mål at kortlægge en fysisk fremtid for Ukraine, såfremt landet overlever den aggressive invasion fra russerne.

Men det bliver en dyr opgave at skulle genoprette det krigshærgede, europæiske land. Ifølge Ukraines premierminster vil det det samlet koste 750 milliarder dollar - svarende til 5.330 milliarder kroner.

En tredjedel skal komme fra den private sektor, mens en del skal komme fra russisk krigserstatning og indefrosne værdier.

- De russiske myndigheder udløste denne blodige krig og forårsagede massive ødelæggelser. De bør stilles til ansvar, siger premierminister, Denys Shmyhal, ifølge the Guardian.

Med på konference var blandt andre Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Hvad sker der ellers?

  • Vladimir Putin erklærer sejr i Luhansk. Den russiske præsident takkede i dag sine tropper for at have erobret hele regionen. Ukrainske tropper holdt i ugevis stand i byen Sjevjerodonetsk, inden man måtte flygte til nabobyen Lysytjansk. Herfra trak de ukrainske styrker sig tilbage i går.

  • Der er brug for alternative eksportruter af korn ud af Ukraine. Sådan Storbritanniens premierminister; Boris Johnson. Hvis kornet ikke kan komme ud gennem Bosporus-strædet, må man blandt andet undersøge, om kornet kan sejles op ad Donau-floden

  • Ukraine har hejst flaget på Slangeøen. Russiske styrker forlod den strategisk vigtige ø, Slangeøen, i Sortehavet i sidste uge. I dag er det ukrainske flag så blevet hejst over øen, skriver the Guardian.

  • Eksplosioner i den russiske by Belgorod tæt på grænsen til Ukraine har dræbt mindst tre personer. Det oplyser den lokale guvernør i regionen på beskedtjenesten Telegram natten til søndag. "Årsagen til hændelsen bliver efterforsket," skriver guvernør Vjatjeslav Gladkov.

  • Et russisk fragtskib med korn er blevet tilbageholdt i Tyrkiet. Det oplyser Ukraines ambassadør til Tyrkiet, Vasyl Bodnar, skriver Reuters. Kornet på skibet er stjålet i Ukraine, siger ambassadøren, som oplever "fuldt samarbejde" fra de tyrkiske myndigheder.

Hvor er der kampe?

Hvordan er flygtningesituationen?

Over otte millioner ukrainere er flygtet fra deres hjemland, siden den russiske invasion begyndte i februar.

Det viser de seneste tal fra FN's Flygtningehøjkommissariat.

Det russiske forsvarsministerium har tidligere sagt, at man har flyttet 1,16 millioner ukrainere "i sikkerhed" i Rusland. Ukraine beskylder Rusland for at føre flygtninge til Rusland mod deres vilje.

FN's børneorganisation, Unicef, oplyser, at næsten to tredjedele af Ukraines børn er flygtet fra deres hjem i løbet af krigen.

Ukrainere vender dog også tilbage til landet. Over tre millioner ukrainere har ifølge FN krydset grænsen tilbage til Ukraine. FN oplyser dog, at det er for tidligt at konkludere, om de er blevet i landet eller har forladt Ukraine igen.

Hvad er de seneste sanktioner?

De seneste amerikanske sanktioner blev annonceret ovenpå G7-mødet i Tyskland den 26.-28. juni 2022. Her ses G7-lederne og formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, i Bayern i Tyskland, hvor mødet fandt sted. (Foto: © BENOIT TESSIER, Ritzau Scanpix)

USA har 28. juni indført en hel række nye sanktioner mod Rusland, der blandt andet rammer den russiske forsvarssektor og guldeksport.

Sanktionerne indebærer blandt andet et forbud mod import af russisk guld og sanktioner mod 70 virksomheder inden for blandt andet rumteknologi og militærindustri, samt 29 enkeltpersoner.

EU-lederne nåede i slutningen af maj til enighed om en sjette sanktionspakke, der blandt andet indebærer et forbud mod mere end to tredjedele af al olieimport fra Rusland. Forbuddet indfases frem mod udgangen af året.

Samtidig har man valgt at udelukke Ruslands største bank, Sberbank, fra betalingstjenesten Swift, samt indført forbud mod at drive virksomhed i Europa for yderligere tre russisk-ejede tv-stationer.

Næsten 1.000 internationale selskaber har trukket sig fra Rusland. Det viser en liste, som bliver opdateret af det amerikanske universitet Yale.

Hvor mange er døde?

Nyanlagte grave i landsbyen Staryi Krym uden for Mariupol i Ukraine den 22. maj 2022. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

Det præcise antal af dræbte i krigen er noget af det mest usikre, vi kan berette om.

Vi skal derfor understrege, at det ikke har været muligt for DR Nyheder at verificere eller få bekræftet tabstal fra hverken de ukrainske eller russiske myndigheder.

FN har pr. 4. juli registreret mindst 4.889 civile dødsfald i Ukraine samt 6.263 sårede, siden Rusland indledte invasionen 24. februar.

Det er dog vigtigt at understrege, at FN formoder, at det reelle antal dræbte er "betydeligt højere", fordi man har svært ved at få informationer fra en lang række områder, der er ramt af hårde kampe, eller som er under russisk besættelse, heriblandt den sønderbombede havneby Mariupol.

Her har byrådet estimeret, at over 20.000 kan være døde under belejringen af byen.

Rusland og Ukraine hævder hver især høje tabstal hos hinanden, der ikke er blevet bekræftet.