Få styr på konflikten i Spanien: Hvem er demonstranterne i Barcelona?

En del af de catalanske demonstranter sætter bål og brand i gaderne for fjerde dag i træk.

En kvindelig demonstrant rækker sine langefingre ud i en gestus under en demonstration i Barcelona. (Foto: Jon Nazca © Scanpix)

I Barcelonas gader lyder protestråb, der kalder på et uafhængigt Catalonien.

- Gaderne vil altid være vores, råbte nogle catalanske demonstranter tirsdag aften ifølge AP.

Protesterne startede mandag eftermiddag, efter flere catalanske politikere og politiske ledere blev idømt fængselsstraffe for at have arrangeret et uofficielt valg om uafhængighed 1. oktober 2017.

Og et navn bliver særligt nævnt i dækningen af ballademagerne - Tsunami Democrátic.

- Faktisk tror jeg, at næsten alle i Catalonien snart kender navnet på protestgruppen, fortæller Anna Gaarslev, DR's europakorrespondent.

- Det er en kendt vending i forbindelse med demonstrationerne for uafhængighed, at man vil lave en demokratisk tsunami.

  • Mandag startede protesterne, da ni catalanske politikere og politiske ledere fik fængselsstraffe i forbindelse med den uofficiele afstemning om catalansk uafhængighed. Foto: DR Nyheder
  • 70 mennesker er indtil videre blevet såret i forbindelse med protesterne. Foto: DR Nyheder
  • 1. oktober 2017 blev en uofficiel uafhængighedsafstemning afholdt. Et flertal af vælgerne stemte ’ja’ til uafhængighed fra Spanien. 90 procent stemte for, men valgdeltagelsen var kun på cirka 42 procent. Foto: DR Nyheder
1 / 3

Politiet er ihærdigt i gang med at efterforske bagmændene, fordi demonstranterne har blokeret dele af infrastrukturen i landet. Tirsdag blev 45 ud af 1.000 flyvninger aflyst på grund af protesterne.

Den nuværende spanske indenrigsminister, Fernando Grande-Marlaska, har dog ikke tænkt sig at give efter for demonstranternes krav og løslade de catalanske politikere.

Han er i gang med at undersøge ledelsen bag demonstrationerne.

- Vi har en effektiv efterretningstjeneste, og vi vil finde ud af, hvem som står bag, sagde han til El Pais.

Hvem er Tsunami Democràtic?

Flere hundrede demonstranter samledes på motorvejen AK-7 nær Barcelona onsdag eftermiddag. (Foto: David Borrat © Scanpix)

Tsunami Democràtic er en protestgruppe, der kæmper for catalansk uafhængighed. Gruppen opstod på Twitter 2. september i år.

Tusindvis af demonstranter har de sidste par dage sat bål og brand i Barcelonas gader, hvilket har medført, at over 250 mennesker inklusiv politifolk er kommet til skade, og en mand har mistet øjet, efter han blev ramt af en af politiets gummikugler.

Og demonstranterne er villige til at få skrammer i kampen om uafhængighed.

- Vi står nu sammen med rank ryg. Vi vil få skrammer, men det er det værd, siger en unavngiven demonstrant til AP.

Tirsdag blev motorvejen AP-7 spærret af demonstranterne, og organiserede protester finder sted flere steder i Catalonien.

Protesterne organiseres på de sociale medier, herunder på Tsunami Democrátic´s egen app.

Gruppens første aktion var at besætte lufthavnen El Prat i mandags.

Hvordan kommunikerer gruppen?

På billedet ses hundredevis af mennesker ankomme til El Prat-lufthavnen for at deltage i Tsunami Democratics blokade af lufthavnen. (Foto: QUIQUE GARCIA © Scanpix)

Tsunami Democràtic organiserer deres protester ved hjælp af de sociale medier.

På platformen Telegram tikker der jævnligt beskeder ind på gruppen Tsunami Democràtic, som informerer brugerne om politiaktioner i området, og som kommer med budskaber til andre meddemonstranter.

- Vi fordømmer gummikugler, står der blandt andet i en af de beskeder, der dukker op på chatten. Beskeden er ledsaget af en video fra en vej, der er helt sort af mennesker.

Demonstranterne i Hongkong er forbillede for mange af de catalanske demonstranter. I Hongkong er flere af protesterne tidligere blevet organiseret ved hjælp af appen HKmaps.like.

- Demonstranterne vil lave en Hongkong, og de bruger på samme måde en app som informationscentral, fortæller Anna Gaarslev.

Herudover er Tsunami Democràtic meget aktive på medier såsom Instagram og Twitter, hvor billeder og videoer med budskaber om uafhængighed bliver delt.

Et tweet fortæller om deres egen app, app.tsunamidemocratic.cat, hvor beskeder fortæller om urolighederne på gaden til fordel for demonstranterne.

Hvor velorganiseret er gruppen?

På billedet ses de ni catalanske politikere og politiske ledere, som fik fængselsdomme mandag. (Foto: Gabriel bouys © Scanpix)

Efter et to år langt juridisk slagsmål satte dommene på mellem 9 og 13 års fængsel mod de ni catalanske politikere gang i store demonstrationer udført af Tsunami Democràtic.

På trods af protesternes omfang er der stor usikkerhed om organiseringen bag gruppen.

En af de anholdte catalanske politikere ved navn Jordi Cuixart brugte udtrykket, at der var brug for en demokratisk tsunami, og derfor er der spekulationer om, hvor velorganiseret gruppen er, fortæller Anna Gaarslev.

- Der er mange forskellige spekulationer om, hvorvidt demonstrationerne er organiserede i samarbejde med catalanske politikere, eller om de er spontant opståede.

Ifølge det spanske medie El Pais er den tidligere catalanske præsident Charles Puigdement en af stifterne bag gruppen. Puigdemont skulle have deltaget på en konference i byen Geneve, hvor dagsordenen var at skabe en samlet protestfront for catalansk uafhængighed.

Puigdemont opfordrede i går catalanerne til at mobiliserer sig i et opslag på Twitter. Og I samme tweet taggede han gruppen.

Hvilke reaktioner har demonstrationerne fået?

Papkasser som disse var tirsdag aften placeret rundt i Barcelonas gader under demonstrationerne. Foto: DR Nyheder

Ikke alle dele af den catalanske befolkning bryder sig om åben ild og store demonstrationer i gaderne.

Maria Jose Urzaic, som til dagligt arbejder som advokat, opholdt sig med en gruppe i kampens hede, hvor hun af politiet blev smidt oven på en motorcykel og mistede sin ene sko.

- De catalanske separatister og den spanske regering vil ikke tale sammen. Det er det store problem - manglen på dialog, fortæller hun AP, imens hun leder efter sin anden sko.

- Det er barbarisk.

De voldsomme billeder fra demonstrationerne efterlader resten af den spanske befolkning med et indtryk af demonstranterne som nogle hætteklædte unge mennesker, der jagter en gadekamp, siger Anna Gaarslev.

Og selvom det er sandt i nogle tilfælde, hvor der er medbragt ekstra pap til kampene for at skabe større brande i gaderne, fortæller hun, at det langt fra er virkeligheden for alle demonstranterne.

- Mange af dem, som deltager i protesterne, er helt almindelige mennesker.

Og under en demonstration i går understregede en catalansk demonstrant sit budskab til den spanske kanal Radio Television Espanola.

- Vi er et fredeligt folk, men vi er ikke enige med Spanien. Vi er ikke imod det spanske folk. Vi vil bare forlade Spanien.