Facebook får millionbøde for at indsamle data om franske brugere

Fransk vagthund kritiserer, at der er indsamlet massive mængder af personlig data om brugere af det sociale medie.

Kritikken lyder blandt andet på, at Facebook har indsamlet og gemt oplysninger om "brugeres politiske eller religiøse holdninger" og "seksuel orientering" samt andre kendetegn uden at informere dem om det. (Foto: REGIS DUVIGNAU © Scanpix)

150.000 euro - eller mere end 1,1 million danske kroner.

Det er, hvad det sociale medie Facebook står til at skulle betale for at indsamle og gemme data om sine brugere uden at oplyse godt nok om det, skriver nyhedsbureauet AP.

Det er Frankrigs nationale vagthund for databeskyttelse, CNIL, Commission nationale de l'informatique et des libertés, der nu skrider ind over for mediegiganten.

Ifølge organisationen, der skal sørge for, at de franske databeskyttelseslove overholdes, så har Facebook "indsamlet massive mængder af personlig data" om brugere af det sociale medie "uden retligt grundlag".

Kommer efter stor kortlægning

Beslutningen er truffet på baggrund af en større kortlægning, som den franske organisation i samarbejde med belgiske, tyske, hollandske og spanske myndigheder igennem de seneste to år har foretaget.

Kritikken fra CNIL lyder blandt andet på, at Facebook har indsamlet og gemt oplysninger om "brugeres politiske eller religiøse holdninger" og "seksuel orientering" samt andre kendetegn uden at informere dem om det.

Den franske organisation lægger også i sin udtalelse om sagen vægt på, at Facebook får bøden, fordi ikke-brugeres internetadfærd ifølge CNIL ligeledes er blevet tracket af det sociale medie.

Sidste år fik Facebook i første omgang en advarsel fra CNIL om, at virksomheden brød med Frankrigs lovgivning på området. Men Facebook har ikke fulgt ordentlig op på anvisningerne, lyder det i udtalelsen på den franske organisations hjemmeside.

Uvist om bøden betales

CNIL lægger vægt på, at der i Frankrig alene er 33 millioner brugere, og at bøden derfor skal ende på 150.000 euro, som er det maksimale beløb, der kan gives i sagen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters kan bødestørrelsen dog betegnes som meget lille for en virksomhed som Facebook.

Frankrig har derfor, siden sagen begyndte, ændret den maksimale grænse for bøder i sådanne sager, så CNIL i fremtiden kan uddele bøder på op til tre millioner euro, mere end 22 millioner danske kroner, skriver Reuters.

I et skriftligt svar fra Facebook lyder det, at virksomheden i de seneste år har taget skridt, der skal sikre, "at brugerne bliver bedre til at forstå, hvordan deres oplysninger bliver brugt til at gøre Facebook bedre".

Facebook skriver også, at man har oprettet et særligt hold af medarbejdere, der skal hjælpe med at give brugerne værktøjer, der sætter dem i stand til at beskytte personlig information.

Virksomheden kommer dog ikke direkte ind på, om man vil betale bøden.

- Vi noterer os beslutningen, som vi respektfuldt erkender os uenige i, skriver Facebook ifølge AP.

Facebook
Twitter