Facebook, Google og Twitter stopper samarbejde med Hongkongs politi

Tech-giganterne vil bremse udlevering af brugerdata, mens de undersøger den omstridte sikkerhedslov.

Den nye nationale sikkerhedslov vil betyde, at protestbevægelsen, vil blive endnu bedre til at bruge teknologi på måder, som sikrer dem mod den stigende overvågning og censur, mener DR's viden- og tech-korrespondent, Henrik Moltke (Foto: TYRONE SIU)

- Vi mener, at ytringsfrihed er en grundlæggende menneskerettighed, lyder det fra Facebooks talsmand Andy Stone, skriver Washington Post.

Derfor vil Facebook ikke længere udlevere brugerdata til myndighederne i Hongkong og det samme nægter Telegram, Zoom, Google, Twitter og WhatsApp (som er ejet af Facebook).

Udmeldingerne kommer som reaktion på Hongkongs nye omstridte sikkerhedslov, der kan give fængsel på livstid for forbrydelser som oprør, terrorhandlinger eller forsøg på løsrivelse.

Med sikkerhedsloven kommer reglerne for techvirksomhederne til at minde mere om det, man ser i resten af Kina, forklarer DR's viden- og techkorrespondent, Henrik Moltke.

- Den her nye sikkerhedslov indeholder en paragraf, som giver både politi og regering ret vide muligheder for at indhente oplysninger fra elektronisk kommunikation, til at slette uønsket indhold, hvis udbyderne ikke retter sig efter reglerne, og den giver også mulighed for at give store bøder og beslaglægge servere, siger han.

Sikkerhedsloven forbyder for eksempel pro-demokratiske slogans som det populære "Befri Hongkong, vor tids revolution", og den bliver kritiseret for at undergrave de frihedsrettigheder, som er en del af Hongkongs delvise selvstændighed.

Sedler med slogans fra protestbevægelsen udenfor en såkaldt "gul" restaurant, der støtter den prodemokratiske bevægelse. Ifølge nyhedsbureauet Reuters er mange forretninger begyndt at tage sedlerne ned af frygt for den nye sikkerhedslov. (Foto: TYRONE SIU)

- Konsekvensen kan blive, at de dele af protestbevægelsen, der organiserer sig gennem for eksempel Google, Facebook eller Twitters tjenester i højere grad risikerer at myndighederne kan få udleveret data om, hvor de har været, og hvad de har skrevet i lukkede fora, siger Henrik Moltke.

Beskedtjenesten Telegram siger, at man afventer en afklaring på situationen i Hongkong.

- Telegram har ikke tænkt sig at bearbejde data-anmodninger med forbindelse til brugere i Hongkong indtil der er opnået international enighed om de politiske omvæltninger i byen, skriver beskedtjenesten ifølge BBC.

Guldgrube for politiet

Facebook og WhatsApp, som er ejet af Facebook, har i separate udtalelser sagt, at de vil stoppe med at behandle anmodninger om brugerdata i Hongkong fra myndighederne, indtil de har foretaget en yderligere vurdering af den nye nationale sikkerhedslov, især i forhold til menneskerettigheder.

- Normalt skal man have en dommerkendelse, men min umiddelbare vurdering af den her sikkerhedslov er, at der er langt minde beskyttelse mod at myndighederne kan indhente hvad de vil, siger Henrik Moltke.

- Det er en guldgrube for politi og sikkerhedstjenester at have adgang til de her oplysninger, og vi ser dem i stigende grad brugt i retssager, der drejer sig om alvorlig kriminalitet og terror. I Danmark er det sådan, at der er helt fastlagte regler og procedurer for, hvilke oplysninger myndigheder kan indhente fra techvirksomhederne, siger han.

Techvirksomhederne retter sig generelt efter loven i de lande, som de opererer i, og derfor skal de nu overveje, om de vil lukke helt ned i Hongkong eller følge de nye regler.

TikTok trækker sig helt

Den populære videotjeneste TikTok har valgt helt at trække sig fra Hongkong indenfor de kommende dage.

- Vi ser, at TikTok suspenderer deres aktivitet i Hongkong, og det kunne også sprede sig til andre tech virksomheder. Det vil i så fald betyde, at befolkningen i Hongkong ikke længere har adgang til der her tjenester.

Den digitale rettighedsgruppe Pro Privacy har rost Facebooks udmelding og kalder det en "sejr for både digitalt privatliv og for menneskerettigheder i regionen", skriver South China Morning Post.

- Med så høj risiko og så streng straf, så er det en fantastisk nyhed, at store tech-virksomheder som WhatsApp yder modstand til fordel for demokrati og ytringsfrihed, lyder det fra gruppen.

Ifølge britiske BBC, så kommer udmeldingerne fra de mange techvirksomheder til at lægge et pres på Apple for at følge trop.

Apples tjenester er modsat de nævnte ovenfor ikke blokeret i resten af Kina.

Hverken Apple eller Microsoft har meldt nogen ændringer ud.

Facebook
Twitter