Facebook griber ind igen: Kendt organisation brugt til at dele misinformation

QAnon har i månedsvis brugt hashtag til at sprede misinformation. Nu indfører Facebook flere restriktioner.

Konspirationsteorien QAnon har længe været en hovedpine for Facebook. Tech-giganten har lukket hundredevis af sider og indfører nu flere tiltag for at bekæmpe misinformation. (Foto: RICK LOOMIS © Scanpix)

Hun har store, sorte krøller, tårerne pipler ned ad hendes kinder, imens en hånd holder hende for munden. På hånden står der "I know you can't speak" - Jeg ved, du ikke kan tale.

Illustrationen er af en lille pige, som blot er ét af mange opslag, der figurerer under #SaveTheChildren på Instagram.

Hashtagget er i månedsvis blevet kapret af tilhængere af konspirationsteorien QAnon, der benytter det til at sprede misinformation.

Det har fået Facebook, der ejer Instagram, til at tage yderligere foranstaltninger.

- I dag deler vi et par opdateringer om vores håndhævelse af militariserede sociale bevægelser og QAnon, skrev Facebook på deres hjemmeside i onsdags.

Tech-giganten uddyber, at de "tager skridt for at bevise, at QAnon-tilhængere i stigende grad bruger hashtags som #SaveTheChildren til at rekruttere og organisere."

Facebook tager nye skridt for at bekæmpe QAnon

Tech-giganten er en blandt mange, som kæmper en hård kamp mod udbredelsen af fake news på sociale medier. Herunder fra QAnon.

Hvis brugere på Instagram fremsøger #SaveTheChildren, bliver de mødt af en tekstboks, der spørger, hvorvidt de leder efter information om organisationen Save The Children.

Brugerne skal dernæst vælge, om de vil se opslagene under hashtagget. De kan også vælge at blive navigeret over på børneorganisationens hjemmeside.

Under hashtaggetInstagram ligger mere end 802.000 opslag med millioner af interaktioner, som blandt andet beskriver, hvordan verden vil gå under, hvis Joe Biden vinder præsidentvalget 3. november, og hvordan børn mishandles verden over.

#SaveTheChildren har intet med Red Barnet at gøre

Screen dump fra søgning af #SaveTheChildren på Instagram (Foto: Ida Meesenburg DR)

QAnon-tilhængere har også brugt hashtagget til at sprede problemstillinger om handel med børn. Problemstillinger som den humanitære organisation Save The Children, på dansk Red Barnet, har forsøgt at bekæmpe i et århundrede. Selvom hashtagget hurtigt leder tankerne hen på organisationen, har de to intet med hinanden at gøre.

- Mens folk vælger at bruge organisationens navn som et hashtag for at komme ud deres synspunkter på forskellige problemer, er vi ikke tilknyttet eller forbundet med nogen af disse kampagner, fremgår det i en pressemeddelelse fra Save The Children, der er udsendt 7. august.

Facebook er samtidig begyndt at faktatjekke indhold, der har relation til bevægelsen og børns sikkerhed.

De har tidligere fjernet 790 grupper, der har tilknytning til konspirationsteorien, begrænset omkring 1.950 andre grupper, 440 sider og over 10.000 konti på Instagram.

Opslagene spreder konspirationsteorier, om at der findes en "dyb stat", der begår satanistiske pædofile ritualer på børn. QAnon-tilhængere påstår, at kendte medlemmer af Det Demokratiske Parti, som for eksempel Hillary Clinton er en del af denne elite.

Den danske influencer og sangerinde Sazeline Sørensen har også mærket følgerne af Facebooks restriktioner.

Hendes Instagram-side blev lukket ned i kølvandet på en række opslag, hvor hun blandt andet delte konspirationsteorier, såsom at udbredelsen af coronavirussen har relation til en global elite bestående af blandt andre den voldtægtsanklagede rigmand, Jeffrey Epstein, der siden begik selvmord.

Her er nogle af de tiltag, Facebook har indført mod QAnon

  • Søgninger, der har en tilknytning til bevægelsen, bliver begrænset og får en lavere rangering i søgeresultater.

  • De har midlertidigt fjernet funktionen, der giver brugere mulighed for at finde lignende hashtags som det, de kan interagere med.

  • Forbud mod annoncer, der har med bevægelsen af gøre. Det gælder også annoncer og produkterpå undersiden Marketplace.

  • Forbud mod fundraising af organisationer eller repræsentanter, der støtter bevægelsen.

  • Kilde: Facebook

For nylig satte DR's nyhedspodcast, Genstart, fokus på netop QAnon. Lyt med her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk