Facebook registrerer 130.000 nigerianere som interesserede i homoseksualitet

I Nigeria er straffen for homoseksualitet 14 års fængsel.

Homoseksuelle nigerianere risikerer at blive identificeret af myndighederne via deres Facebook-profiler.

Facebook har stemplet 130.000 nigerianere som interesserede i homoseksualitet. Det kan koste dem op til 14 års fængsel. For det er straffen for at være homoseksuel i Nigeria. Samtidig viser forskning, at man via en brugers ‘synes godt om’ med 88% sikkerhed kan gætte en mands seksualitet.

I går kunne P1 Orientering afsløre at 65.000 russere af Facebook er blevet registreret som interesserede i ‘landsforræderi’, og at det har været muligt for eksempelvis de russiske myndigheder at finde frem til, hvem de er.

Facebook valgte at fjerne ‘landsforræderi’ fra deres system, men har ikke valgt at fjerne ‘homoseksualitet’ som annonceinteresse.

- 'Homoseksualitet' er en bredt anvendt kategori med mange legitime anvendelser. For eksempel bruger LGBTQ-grupper dette segment til at nå ud til folk, der er interesseret i disse emner. Så vi beholder det, siger Joe Osborne, der er talsperson for Facebook, til P1 Orientering

Det vil være nemt for de nigerianske myndigheder at finde frem til de facebookbrugere, der er blevet stemplet som interesserede i ‘homoseksualitet’, mener Peter Kruse, der er IT-sikkerhedsekspert ved CSIS.

Først kan de nigerianske myndigheder gå ind i Facebooks annoncesystem. Her kan man vælge at målrette mod alle, der bor i Nigeria og alle der har annonceinteressen ‘homoseksualitet’. I annoncen skal der være et link til en hjemmeside myndighederne ejer. Hermed sikrer myndighederne, at de eneste der ser og klikker på linket, er dem der er blevet stemplet som interesseret i ‘homoseksualitet’ og bor i Nigeria.

- Når man har lokket dem ind på en specielt designet hjemmeside, kan man derefter identificere, hvem den pågældende person er, siger Peter Kruse.

Den danske ambassadør i Nigeria: En af de få homoseksuelle som jeg har mødt, er nu gået under jorden.

Torben Gettermann har i sit arbejde som ambassadør i Nigeria løbende fulgt med i landets vigtigste problemstillinger.

For at blive klogere på landets udfordringer med diskrimination af homoseksuelle har han forsøgt at komme i kontakt med nigerianske homoseksuelle. Det var svært, men det lykkedes. Torben Gettermann fik kontakt til en erklæret homoseksuel.

Ud over at have røbet sin seksualitet til andre end sin indre bevidsthed, så er han aktivist.

- Han prøver på at hjælpe andre homoseksuelle, som er kommet i vanskeligheder med myndighederne, fortæller Torben Gettermann.

Da et udenlandsk nyhedsbureau ikke kunne finde en eneste homoseksuel, der ville stå frem, hev de fat i den danske ambassadør, der henviste til den homoseksuelle aktivist. Men han var gået under jorden.

Han tør slet ikke at tale med Torben Gettermann længere, fordi han frygter at blive opdaget af myndighederne.

- Homoseksualitet og det at erklære sig som homoseksuel; det er stort set en umulighed i Nigeria. Risikoen er for stor, siger Torben Gettermann.

‘Stigmaet omkring homoseksualitet er utrolig stort i Nigeria’

Homoseksualitet er ulovligt i Nigeria. Straffen for homoseksuelle handlinger er 14 år.

Amnesty har dokumenteret, at folk er blevet arresteret og offentligt skammet, udnyttet og diskrimineret på baggrund af deres seksuelle orientering.

Sidste år blev 42 mænd, der havde deltaget i et HIV Intervention Program på et hotel i Lagos, sigtet for at “deltage i homoseksuel aktivitet”. Politiet sørgede ikke for at skærme dem fra mediernes kameralinser.

Den danske ambassadør Torben Gettermann har talt med et par interessegrupper i Nigeria om, hvordan de arbejder.

- Det er små, uformelle grupper, som arbejder i det skjulte, men som forsøger at hjælpe specielt homoseksuelle, hvis de er blevet arresteret af politiet og anklaget for homoseksualitet, siger Torben Gettermann.

De mere anerkendte og store NGO’er kan ikke arbejde åbenlyst for homoseksuelles rettigheder, men gør det i det skjulte forklarer han.

- Jeg har også talt med et par egentlige NGO’er, som i deres formål ikke nævner noget med hjælp til homoseksuelle, men som alligevel, i det skjulte, har prøvet på at hjælpe homoseksuelle. Men med den holdning, der er til homoseksuelle i hele Nigeria, så skal de også gå med listesko.

Facebook mener at de beskytter deres brugere tilstrækkeligt

IT-sikkerhedseksperternes kritik får ikke umiddelbart Facebook til at ændre praksis på andre områder end, at fjerne ‘landsforræderi’ fra deres annoncesystem.

- P1 Orientering har rejst en række vigtige spørgsmål om, hvordan Facebooks annonceringssystemer fungerer, skriver Joe Osborne, der er talsperson for Facebook, til P1 Orientering.

- Virksomheder får ikke oplysninger om dig, der kan bruges til at identificere dig. Og du er kun inkluderet på grund af de handlinger du tager online, ikke dine personlige karakteristika, uddyber han.

Facebook mener at deres annoncesystem giver brugerne en bedre oplevelse på Facebook.

- Vores mål er at sikre, at folk ser relevante og brugbare annoncer. Det er bedre for de mennesker, der bruger vores service, såvel som for annoncører. For at gøre dette skaber vi annoncekategorier baseret på folks interesser i forskellige emner, skriver Joe Osborne, der er talsperson for Facebook, til P1 Orientering.

Facebook fortæller at de handler tilstrækkeligt, hvis de finder misbrug af deres produkter.

- Afhængigt af overtrædelsen kan vi enten fjerne annonce, suspendere annoncøren eller endda rapportere annoncøren til retshåndhævelsen, siger Joe Osborne, der er talsperson for Facebook, til P1 Orientering

Det er ikke kun i Nigeria at folk med interesse i homoseksualitet er blevet kategoriseret. I Danmark har 110.000 stemplet.