Facebook for retten i Østrig i dag

Facebook skal i dag for retten i Østrig for at forsvare sig mod anklager om misbrug af brugernes personlige data.

Den østrigske jura-studerende Max Schrems står bag et gruppesøgsmål mod Facebook. (Foto: Joe Klamar © Scanpix)

Hvor langt må Facebook gå med at gemme dine elektroniske fodspor og give dem videre til virksomheder eller sågar andre landes sikkerhedstjenester?

Sådan lyder kernespørgsmålet i den sag, som retten i Østrigs hovedstad Wien tager hul på i dag med en indledende høring, hvor Facebook først får lov til at argumentere for, hvorfor de mener, at sagen ikke bør gå videre.

Den 27-årige østrigske jurastuderende og aktivist Max Schrems har taget initiativet til det private gruppesøgsmål.

- Idéen bag var at finde ud af, hvor grænserne for privatlivets fred går i praksis, siger Max Schrems til DR Nyheder.

Lov om databeskyttelse bruges kun sjældent

Max Schrems siger, at vi i EU modsat USA er udstyret med en rimelig god lovgivning til at sikre beskyttelsen af vores private data, men den bliver næsten aldrig afprøvet i praksis.

- Vi klager ofte over, at virksomhederne ikke respekterer vores privatliv, og vi peger fingre af USA efter Edward Snowden-sagen, men vi griber ikke rigtigt til handling, siger Max Schrems.

Søgsmålet blev indledt 1. august sidste år, hvor Max Schrems inviterede utilfredse facebook-brugere til at deltage i gruppesøgsmålet. Indenfor de første seks dage havde 25.000 brugere - heriblandt 358 danskere - skrevet under på at være med.

Siden er over 50.000 føjet til ventelisten og står klar, hvis retten i Wien afviser Facebooks indvendinger og lader sagen rulle videre.

Stigende mistillid til Facebook

Max Schrems forklarer, at det er tidskrævende at melde sig til søgsmålet. Det kræver blandt andet, at man medsender en kopi af sit pas og udfylder flere formularer.

Derfor tager han det høje antal tilmeldte som et udtryk for en stigende utilfredshed med de store internetgiganter som Facebook.

- Jeg kan se, at der en generel følelse af mangel på tillid og en følelse af, at noget ikke er rigtigt hos disse virksomheder, siger Max Schrems.

Facebook sagsøges blandt andet for at bryde EU's lovgivning ved at overvåge og analysere brugerne via indsamling af data, ved at ulovligt at udlevere brugernes data til eksterne apps og til den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA.

Ender Facebook med at tabe sagen, kan det koste Facebook mere end 70 millioner kroner i erstatning.

DR Nyheder har kontaktet Facebook, som ingen kommentarer har til sagen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk