Facebook tager nyt våben i brug mod online-terrorisme

I dag fanger Facebook 99 pct. af IS- eller Al Qaeda-propaganda, der forsøges uploadet på sitet.

Chefen for Global Policy Management hos Facebook, Monika Bickert, kommenterer på det nye online våben i et sjældent interview. (© AFP or licensors)

Det verdensomspændende sociale medie Facebook har tidligere - også i Danmark - været centrum i flere terror-relaterede sager.

Den 8. juni 2016 faldt der dom i Højesteret i sagen mod Said Mansour, "Boghandleren fra Brønshøj", for blandt andet at opfordre til terror - herunder på Facebook.

Tidligere samme år blev en 19-årig mand idømt et år og tre måneders fængsel ved Retten i Aarhus for at bruge platformen til at true med terror.

Og 8. januar 2016 blev en 21-årig mand idømt seks måneders ubetinget fængsel ved Østre Landsret for at poste en IS-video på Facebook og for at billige terrorangrebet på Charlie Hebdo i Paris.

Digitale fingeraftryk fanger terrorpropaganda

Men hvis man skal tro Facebook, vil der fremover blive meget længere mellem disse sager. I samarbejde med en række andre online-platforme - herunder YouTube, Microsoft og Twitter - har Facebook etableret en fælles terror-database for indhold, der gør det muligt at afvise videoer og billeder med terrorindhold, som brugerne forsøger at lægge op.

Ifølge deres egne opgørelser fanger filtret mere end 99 pct. af det IS eller Al Qaeda-propaganda, som forsøges uploadet på Facebook.

Det fortæller Monika Bickert, der er chef for Global Policy Management hos Facebook og blandt andet står i spidsen for Facebooks antiterror-indsats, til Orientering på P1.

Monika Bickert forklarer, at en video har et digitalt fingeraftryk, som Facebook kan bruge til at identificere allerede kendte terrorvideoer.

- Hvis nogen prøver at uploade den video i fremtiden, vil systemet genkende den, fordi det digitale fingeraftryk er i vores database. Hvis der er et match, kan vi undgå, at videoen nogensinde kommer på vores site, forklarer Monika Bickert.

Også mennesker af kød og blod

Men teknologien står ikke alene. For det første fordi det digitale fingeraftryk kun hjælper for allerede kendt materiale. For det andet fordi indholdet også skal ses i en sammenhæng.

Til at afgøre hvad der er hvad, har Facebook brug for mennesker af kød og blod, der kan forstå, hvilken kontekst billedet, videoen eller opslaget indgår i.

- Hvis et billede bruges til at promovere eller hylde IS, skal det fjernes, men hvis det bliver delt af nyhedsårsager eller for at fordømme vold, så lader vi det blive på siden, forklarer Monika Bickert.

Noget indhold er dog altid forbudt på Facebook - f.eks. halshugningsvideoer - og det bliver fjernet, uanset om formålet så har været at fordømme vold.

Stopper ikke ved et medie

Facebook, Twitter, YouTube og Microsoft har nu flere end 40.000 digitale fingeraftryk på kendt terrormateriale i deres delte database, siger Monika Bickert.

Men Monika Bickert er godt klar over, at terrorpropaganda ikke forsvinder, bare fordi det bliver sværere at dele halshugningvideoer eller IS-materiale på Facebook.

- Vi ved godt, at terrorister ikke stopper ved ét medie. Hvis vi holder dem væk fra Facebook, finder de et mindre medie. Og der dukker nye medier op hele tiden, siger Monika Bickert.

Derfor forsøger de store sociale medier at udvide samarbejdet til en større kreds af medier via det såkaldte Global Internet Forum. Ønsket er at gøre internettet til en "no go zone" for terrorister.

Monika Bickert mener, at Facebook og andre sociale medier er kommet langt i krigen mod terror online.

- Vi vil blive ved med at følge, hvordan landskabet udvikler sig - og vi vil blive ved med at investere i vores antiterror-teknologi, vores eksperter og andre uden for Facebook - både eksperter og andre medievirksomheder, så vi fortsat kan blive bedre rustet til at bekæmpe terrorisme online, siger Monika Bickert.

Interviewet med Monika Bickert blev bragt i Orientering på P1, som du kan høre her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter