Fældet i gruppechatten: 30 svenske bandemedlemmeranklagebænken

Fransk politi infiltrerede kriminelt chatforum - det får nu konsekvenser for svensk bandekriminalitet.

Politiet er på plads foran domstolen i Stockholm, hvor sagen mod 30 bandemedlemmer i dag bliver indledt. (Foto: 10040 Anders Wiklund/TT © Anders Wiklund)

Mordforsøg, grov narkohandel, kidnapning og brud på våbenloven. Listen over alvorlige anklager er alenlang, når en spektakulær retssag i dag går i gang i Stockholm.

I centrum af sagen står det berygtede bande Vårby-netværket, der opererer i Stockholms sydlige forstæder. 30 bandemedlemmer sidder på anklagebænken i sagen, som er kommet i stand på grund af særligt ét element – nemlig det nu hedengangne kommunikationsnetværk EncroChat.

- EncroChat har været vigtig som en ekstra puslespilsbrik, som har bekræftet meget af det, vi vidste i forvejen - men ikke kunnet bevise, fortæller Mats Løfving, der er regionschef hos Stockholms Politi.

Det krypterede kommunikationsnetværk Encrochat var ellers et sted, hvor Europas kriminelle netværk kunne lægge planer uden for myndighedernes snagende blikke - i hvert indtil marts sidste år, hvor fransk politi infiltrerede netværket. Det fortæller Anna Gaarslev, DR's Europa-korrespondent.

- Fransk politi fik sidste år held til at knække koden. De kunne simpelthen hacke sig ind og læse med på Encrochat over hele Europa, og der var en hel del af det, der foregik på svensk. Derfor kunne svensk politi få fuldstændig unikt materiale leveret, fortæller hun.

Gemte overvågning i softwareopdatering

I foråret 2020 lykkedes det fransk politi at installere overvågning på samtlige Encrochat-enheder i hele verden ved at gemme et overvågningsprogram i en softwareopdatering fra den virksomhed, der leverede EncroChat.

Dette gjorde dem i stand til at overvåge al kommunikation på tjenesten, mens den foregik - og den mulighed benyttede også svensk politi sig af.

- De kunne ovenikøbet i en periode sidste forår sidde og læse med live, mens bandemedlemmer planlagde transport af narkotika, mord, kidnapning, vold og lignende, fortæller Anna Gaarslev.

- Så det er fuldstændig unikt bevismateriale, som har ført til omkring 200 anholdelser. Flere af sagerne har kørt, men den, der kører i dag, er den største hidtil, og man venter, at den vil lægge mange år til de 150 års fængsel, der allerede er dømt i sager, der er baseret på EncroChat.

Læste med i hævnmordsplaner

Det var ikke kun i Sverige, at de franske myndigheders indtrængen på EncroChat fik konsekvenser.

Mere end 1.000 personer blev anholdt over hele Europa for kriminalitet, som var blevet planlagt og diskuteret på kommunikationsnetværket. Både i Storbritannien, Norge, Frankrig og Holland blev der foretaget massevis af ransagninger og anholdelser på grund af EncroChat.

I Sverige var kampen om narkomarkedet et hovedtema for de kriminelles kommunikation, men også mord og hævnmord var blandt de emner, som blev planlagt på EncroChat, fortæller Anna Gaarslev.

- Et ledende medlem af en af banderne blev skudt i 2017, og det mord skulle hævnes. Men hævnmordet gik galt, og derfor besluttede de, som vil hævne mordet, at hyre en lejemorder for en million svenske kroner, siger hun og fortsætter:

- Det hændelsesforløb kunne politiet simpelthen læse med i sidste år, og de fik et unikt indblik i bandernes hierarki og nærmest miltæriske struktur. De kunne også se vagtplaner for patruljering af forstæderne, instruktioner om våben etc. Så det er helt enestående, fortæller Anna Gaarslev.

Debat om politiets effektivitet

Afsløringerne af den kriminelle kommunikation har betydet, at de svenske myndigheder med egne ord har "slået ledelseslaget ud i de kriminelle netværk".

- Nu har vi 70-80 personer bag lås og slå - og det er altså lederne, siger Mats Löving fra Stockholms Politi.

Selvom de franske efterretninger har givet svensk politi mulighed for at sende lederne af op til flere kriminelle netværk bag tremmer, så er nyheden heller ikke blevet mødt med ren begejstring blandt svenskerne.

- Det har skabt en del debat, fordi forbrydelse og straf og bandekriminalitet står højt på dagsordenen, og for dem, som er kritiske overfor den regering som sidder nu, har det vakt en del opsigt, at svenske politikere går ud og bruger det her som et eksempel på, hvor dygtige de svenske myndigheder har været til at stække bandekriminaliteten, siger hun og fortsætter:

- Nogle siger spøgefuldt, at fransk politi har gjort mere for at stække svensk bandekriminialitet, end svensk politi nogensinde selv har formået.

Ro for en stund

Selvom den politiske håndtering af retssagerne måske ikke vækker udelt begejstring, så kan konsekvenserne af de franske afsløringer mærkes i Sveriges mest belastede boligområder.

Her har fængslingen af de mange bandeledere nemlig givet en smule mere ro, fortæller Anna Gaarslev.

- Lige nu har det skabt mere ro – det er i hvert fald det, som beboere og butiksejere melder om. Men problemet er bare, at rekrutteringsgrundlaget for banderne i Sverige er meget stort, og det ved myndighederne også. At så snart én forsvinder, så står der en anden klar til at tage pladsen. Så får politiet gælder det om at handle hurtigt, inden en ny ledelsesstruktur er på plads.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk