Fængslede catalanske separatister afventer grønt lys fra højesteret

Fem folkevalgte separatistledere fra Catalonien kan ikke få deres pladser i parlamentet uden grønt lys fra den spanske højesteret.

Den catalanske præsident, Quim Torra, afgiver sin stemme ved valget i Spanien den 28. april 2019. (Foto: ENRIC FONTCUBERTA © Scanpix)

Selvom de catalanske separatister fik 22 pladser i parlamentet ved søndagens valg i Spanien, bliver fem af pladserne mere besværlige at besætte end normalt.

For fem af de valgte sidder nemlig i fængsel, tiltalt for blandt andet misbrug af offentlige midler i separatisternes kamp for uafhængighed i Catalonien.

Der er tale om de tre separatistledere Jordi Sánchez, Jordi Turull og Josep Rull fra partiet Junts per Catalunya (red. Sammen for Catalonien) og Oriol Junqueras, lederen af de catalanske republikanere (red. ERC), der alle blev valgt som medlemmer af kongressen, og Raül Romeva fra ERC, der vandt en plads i senatet.

Separatister anmoder om udgang

I Spanien kan man først tage sin plads i parlamentet, når man officielt har aflagt ed om, at man vil følge landets forfatning. Og det kan kun gøres, hvis man møder personligt op.

Lederen af det catalanske republikanske venstre, Oriol Junqueras, førte valgkamp fra fængslet og blev valgt ind. (Foto: Enrique Calvo © Scanpix)

De fem separatister er derfor afhængige af, at den spanske højesteret giver tilladelse til, at de kan forlade fængslet for at aflægge ed.

Højesteretsdommer Manuel Marchena fortalte i går, at retten lige nu afventer kongressens officielle bekræftelse på, at de fem tiltalte er blevet valgt ind.

Derefter skal separatisternes forsvarsadvokater anmode den spanske højesteret om, at de som minimum kan deltage i indtrædelsesceremonien den 21. maj.

Kilder i højesteret fortæller den spanske avis El País, at de forventer at give separatistlederne tilladelse til det, når formaliteterne er af vejen.

En række catalanske separatister var i februar for retten i Madrid. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Det er stadig uvist, om de catalanske uafhængighedskæmpere vil få lov til at blive i parlamentet efter ceremonien, eller om de skal tilbage til deres fængselsceller.

De spanske love suspenderer nemlig alle offentlige embedsmænd, der er anklaget for oprør.

Det vil efter ceremonien være op til kongressens ledere at afgøre, om de folkevalgte separatister midlertidigt skal udskiftes med andre, eller om man vil reducere antallet af pladser i parlamentet til 346.

FacebookTwitter