Fængslet ukrainsk pilot: Jeg vender hjem til Ukraine - død eller levende

Den ukrainske pilot, der er fængslet i Rusland, vil fortsætte sin sultestrejke, hvis hun bliver dømt skyldig i drabet på to russiske journalister.

Under dagens retsmøde sprang Nadesjda Savtjenko op og gav fingeren til de tre dommer i retssagen, som hun selv beskriver som en farce. (Foto: YURY MALTSEV © Scanpix)

”Jeg vil have, at hele den demokratiske civiliserede verden ser, at Rusland er et land med et totalitært regime og en smålig tyran-diktator, hvor menneskerettigheder og international lov bliver spyttet på.”

Sådan lød den sidste bemærkning fra den ukrainske pilot Nadesjda Savtjenko, som er anklaget for at være medskyldig i drabene på to russiske journalister, inden dommen i sagen mod hende bliver afsagt senere på måneden, skriver The Guardian.

Ifølge BBC blev bemærkningen læst højt af en tolk, og teksten er efterfølgende blevet publiceret på Facebook.

Nadesjda Savtjenko kalder i bemærkningen retssagen for en farce og slår fast, at hun vil fortsætte sin nuværende sultestrejke, hvis hun bliver dømt skyldig.

En sultestrejke, som hun vil fortsætte, indtil hun igen kan vende hjem til Ukraine.

Den kvindelige pilot skriver, at hun er ligeglad med, hvordan hendes retur til hjemlandet sker.

”Og mens de forhandler om mig, vil livet sive ud af mig, og Rusland vil skulle sende mig tilbage lige meget hvad – død eller levende.”

Nadesjda Savtjenko har ifølge BBC sultestrejket siden i fredags.

Sagen kort

  • Nadesjda Savtjenko blev taget til fange af prorussiske separatister i Østukraine i juni 2014 og blev siden udleveret til Rusland.
  • Ukraine har efterfølgende beskyldt Rusland for at bortføre Savtjenko, mens Rusland til gengæld beskylder Savtjenko for at have medvirket til at dræbe to russiske journalister.
  • Bliver Savtjenko fundet skyldig, risikerer hun ifølge BBC op til 20 års fængsel - dommen ventes afsagt 21. og 22. marts.