Færøerne isoleret fra EU

Færøerne bliver mere og mere isoleret fra EU, og samtidig er debatten om EU så godt som forstummet. Den færøske arbejdsgiverforening vil have EU ind i debatten, men et flertal af færingerne er fortsat imod EU-medlemskab.

Et flertal affæringerne ønsker ikke EU-medlemskab. Foto: DR, © DR

Færøerne bliver mere og mere isoleret fra EU, og samtidig erdebatten om den Europæiske Union så godt som forstummet påFærøerne, efter at der i 1992 blev indgået en handelsaftale mellemparterne.

Det mener den færøske Arbejdsgiverforening, der ønsker, atFærøernes forhold til EU får en betydelig større rolle i denfærøske debat.

- EU er ikke noget, der diskuteres på Færøerne. Årsagen er højstsandsynligt, at politikerne har koncentreret sig om det færøskeforhold til Danmark. Men det er ikke godt for bl.a. det færøskeerhvervsliv, at vi bliver mere og mere isoleret fra EU, og set ilyset af, at over 80 pct. af den færøske fiskeeksport går tilEU-lande, er det klart, at vi bør have et tættere forhold til EU,siger direktøren i Erhvervshuset på Færøerne, Jan Mortensen tilRitzau. Men et flertal af den færøske befolkning er fortsat imod,at Færøerne bliver indlemmet i den Europæiske Union.

- Vi er jo et land, hvis hovedressourcer kommer fra havet, og sålænge det er EU-politik, at fiskeriet skal styres så centralt, trorjeg ikke, at Færøerne bliver medlem af EU. Vi kan jo ikke ladeandre styre vores eksistensgrundlag, siger lagmand AnfinnKallsberg.

Facebook
Twitter