Færøerne skal stemme om at få sin egen forfatning

Forfatningen lægger op til, at folket bliver hørt i spørgsmål om færøsk selvstændighed fra Danmark.

(Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Der er nu fastsat en dato for, hvornår Færøerne skal stemme om at få sin egen forfatning.

Det oplyser den færøske regering på sin hjemmeside.

Oprindeligt var planen, at afstemningen skulle finde sted i slutningen af i år, men den er nu rykket til den 25. april 2018.

- Den færøske forfatning vil definere vores identitet som nation og vores fundamentale rettigheder og pligter som et folk, herunder vores ret til selvbestemmelse, udtaler lagmand Aksel V. Johannesen.

Han understreger, at det vil "være en triumf for det færøske folk og for demokratiet på Færøerne", hvis forfatningen bliver vedtaget, så afgørende spørgsmål skal afgøres af folket og ikke af parlamentet.

Chefredaktør på den færøske avis Dimmalæting Georg L. Petersen siger, at forfatningen blandt andet skal sikre, at en dansk regering ikke kan forhindre færingerne i at tage afgørende beslutninger om tilknytningen til Rigsfællesskabet.

- Vi vil have den ret, vi har som folk, nedfældet på skrift, siger han til Ritzau.

- Det skal være os, der bestemmer, om vi nu ønsker at forlade riget, og det skal stå i denne her nye lov.

Efter et møde med den færøske lagmand og formand for det grønlandske landsstyre Kim Kielsen sidste år sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at han respekterer de to landes ønske om selvstændighed.

- Jeg synes, Rigsfællesskabet gør os stærkere, og det har jeg fået bekræftet på mødet i dag. Samtidig har jeg respekt for, at der både på Færøerne og i Grønland er ønsker om at arbejde med egne forfatninger, sagde statsministeren.

/DR Nyheder/