Færøsk leder: Vi er afhængige af eksport til Rusland

Lagmanden tog til Rusland for at sikre eksporten til Rusland, siger han.

Lagmanden Kaj Johannesen understreger, at det var nødvendigt at tage til Rusland. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Lederen af det færøske lagting, Kaj Leo Holm Johannesen, har været udsat for hård kritik, siden det kom frem, at han har været på besøg i Rusland for at sikre eksporten af fisk.

EU har indført sanktioner mod Rusland i forbindelse med krisen i Østukraine, og som svar har Rusland boykottet mange varer fra EU.

- Vi havde et praktisk problem, fordi vi ikke vidste endeligt, om vi var boykottet af Rusland eller ej. Så jeg fik muligheden for at tage til Moskva og tage et møde og fik at vide, at Færøerne ikke var en del af boykottet, siger Kaj Leo Holm Johannesen til DR Nyheder.

Nødt til at finde nye markeder

Han understreger, at det ikke er noget nyt, at Færøerne eksporterer fisk til Rusland, og at økonomien er afhængig af det.

- 15 procent af vores eksport går til det russiske marked. Den russiske boykot, EU-landene er ramt af, svarer til, at de mister 1 promille af deres eksport, siger han.

Da EU sidste år boykottede færøske fisk, måtte de finde et andet land at eksportere til.

- Når EU boykotter os, er vi nødt til at finde nye markeder til vores fødevarer. Og det har vi blandt andet gjort i Rusland. For vi er totalt afhængige af vores fiskeeksport, siger Kaj Leo Holm Johannesen.

Modstander af boykot

Et af anklagepunkterne mod ham er, at han skulle have kritiseret EU's sanktioner over for Rusland. Men Kaj Leo Holm Johannesen understreger, at han kritiserede boykot generelt.

- Jeg kan ikke sige, at boykot er det rigtige, vi har lige været boykottet af EU, og jeg har meget stærke meninger om det, siger han.