Færre flygtninge og migranter tager turen over Middelhavet

Læger Uden Grænser indstiller samtidig sine redningsaktioner på havet.

107.583 flygtninge og migranter amkom til fem europæiske middelhavslande i 2018.

107.583 flygtninge og migranter er indtil videre ankommet til Europa med båd over Middelhavet i løbet af 2018.

Det viser de seneste tal fra FN's migrantorganisation, IOM, der dækker perioden fra 1. januar til 2. december.

Dermed er færre ankommet til Europa i forhold til 2017, hvor 164.908 personer ankom i samme periode. Alene Italien modtog i 2017 flere migranter end det samlede antal for alle lande i 2018.

I 2016 var antallet af migranter, der ankom til Europa mellem 1. januar til 2. december, endnu højere, nemlig 351.076.

Også antallet af druknede er faldende. Fra 1. januar til 2. december omkom 2.133 personer. I 2017 døde 3.113 personer på vej til Europa i samme periode.

Langt de fleste, 114 personer, omkom i november, hvor fire skibe kæntrede.

Indstiller redningsmissioner

Mange migranter er blevet reddet i land af Læger Uden Grænsers skib Aquarius, men i går meddelte organisationen, at Aquarius ikke længere kommer til at sejle på redningsmissioner ud for Libyens kyst.

Dermed er der ingen skibe tilbage i Middelhavet, der er udsendt af nødhjælpsorganisationer og udelukkende har til opgave at finde og redde migranter.

- Generelt må man sige, at situationen for migranterne bliver farligere, siger Sine Plambech, seniorforsker på DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.

Aquarius har ligget i havnen i Marseille siden september. (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER © Scanpix)

Nu er ligger opgaven primært hos den libyske kystvagt.

- Nu bliver kystvagten trænet til at være mere opmærksomme på redningsaktioner, men det virker ikke som om, at redningsaktionerne ikke er ligeså systematiske som dem, NGO'erne foretager, forklarer Sine Plambech.

Tøj betegnes som giftigt affald

Ifølge Læger Uden Grænsers direktør i Danmark, Jesper Brix, er det ikke med organisationens gode vilje, at Aquarius ikke længere skal redde migranter.

- Fremtiden ser meget dyster ud for de mennesker, der forsøger at flygte over Middelhavet, og sandsynligheden for, at flere drukner, er stor. Det er dybt tragisk, mener Jesper Brix.

Indstillingen er ifølge Jesper Brix et resultat af et intenst politisk pres fra den italienske regering, der forsøger at sætte en stopper for ankomsten af migranter via Middelhavet.

Blandt andet har de italienske myndigheder anklaget Læger Uden Grænser for at håndtere affald fra Aquarius i strid med reglerne. Tøj fra flygtninge og migranter er ifølge de italienske myndigheder smittefarligt og skal derfor behandles som giftigt affald, hvilket Læger Uden Grænser ikke har gjort.

Jesper Brix mener, at der er tale om “fuldstændigt latterlige anklager”.

- Enhver person med bare lidt forstand på fx hiv/aids og tuberkulose ved udmærket, at tøj ikke kan smitte. Vi mener, at vi har fulgt alle regler.

Aquarius er fortøjret i den franske by Marseille, hvor det har ligget stille i flere måneder. Ifølge anklageren i den italienske by Catania vil Aquarius blive beslaglagt, hvis det anløber en italiensk havn.

Facebook
Twitter