Færre penge til bekæmpelse af zika

De brasilianske myndigheder har i flere stater skåret i "epidemi-puljer", der blandt andet forebygger spredning af zika-virussen.

På mindre end 10 minutter om ugen kan du formindske risikoen for at dengue, chikungunya eller zika. Det er budskabet på dette skilt, som pryder gadebilledet i store dele af Rio de Janeiro. (Foto: Natalia Rodrigues)

Kampen mod den myggebårne zika-virus i Brasilien kan blive udfordret af den pressede økonomi i landet.

Den pulje med penge, der går til at bekæmpe epidemier i Brasilien, er blevet mindre. Det er på trods af, at der indtil videre ikke er tegn på, at spredningen er blevet formindsket.

I 2015 var der 9,2 procent færre midler til bekæmpelse af blandt andet zika. Det brasilianske sundhedsministerium brugte 'kun' 7,7 milliarder kroner i 2015 i modsætning til 8,5 milliarder i 2014.

Ifølge Kristian Almblad, DR's journalist i Sydamerika, så er den økonomiske krise i landet skyld i, at der må spares på området.

- Det går selvfølgelig også udover det brasilianske sundhedsvæsen, at kassen i staten er tom. Systemet hernede er slet ikke gearet til alle de mennesker, der rammes af zika eller andre sygdomme, siger han.

Der er indtil videre ikke fundet nogen kur eller vaccine mod zika-virus, som går over af sig selv efter fire til syv dage og for de fleste er symptomfri, men som mistænkes for at være skyld i nervelidelser og misdannelser hos nyfødte.

Derfor har de brasilianske myndigheder i øjeblikket travlt med at begrænse spredningen, som gøres ved at give brasilianerne gode råd om, hvordan de undgår myggestik.

(Foto: Natalia Rodrigues)

FN's verdenssundhedsorganisation har erkæret zika for en global trussel, og i øjeblikket anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide, der har planer om at rejse til Sydamerika, genovervejer, om det er nødvendigt at rejse.

Facebook
Twitter