Fakta: Danmark eksporterer for syv milliarder til Saudi-Arabien

Fødevarer og medicin er blandt de største varegrupper, som Danmark sender til det arabiske land.

Saudi-Arabien er glad for at købe danske produkter. (Foto: FAISAL AL NASSER © Scanpix)

Det var ikke tilfældigt, da Saudi-Arabien blev udvalgt til destination for et stort handelsfremstød med kronprinsparret i front i februar 2016.

Landet, som nu beskyldes for at have sendt agenter til Istanbul for at likvidere den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, er i stigende grad glad for danske varer.

Til en markedsrapport fra juni i år har Dansk Erhverv hentet tal fra Danmarks Statistik, som viser, at Saudi-Arabien er på en 22. plads, når det gælder de største danske eksportmarkeder. Det er kun lidt mindre end eksporten til Canada og Tyrkiet.

Sidste år solgte danske virksomheder for 7,2 milliarder til landet. Lidt mere end to milliarder kroner var tjenesteydelser, og de fem milliarder kroner var for varehandel. Dermed er vareeksporten til Saudi-Arabien steget med en milliard kroner siden 2014.

Omvendt solgte saudiaraberne kun for lidt over en milliard til Danmark i 2017.

Dansk Erhverv har lavet denne liste over værdien af de største varegrupper, som Saudi-Arabien købte fra Danmark:

1. Diverse næringsmidler: 1,7 milliarder kroner 2. Medicinske og pharmaceutiske produkter: 1,6 milliarder kroner 3. Mejeriprodukter og fugleæg: 300 millioner kroner 4. Maskiner og -tilbehør til industrien: 255 millioner kroner 5. Kemiske materialer og produkter: 213 millioner kroner 6. Specialmaskiner til forskellige industrier: 158 millioner kroner 7. Uorganiske kemikalier: 96 millioner kroner 8. Korn og kornvarer: 80 millioner kroner 9. Organiske kemikalier: 63 millioner kroner 10. Elektriske maskiner og apparater og tilbehør: 58 millioner kroner

Ifølge Dansk Erhvervs markedsrapport har danske selskaber samlet 12 datterselskaber i Saudi-Arabien med i alt 2.071 ansatte.

Det hidtil mest kontroversielle salg til Saudi-Arabien var i 2016, da det dansk-engelske selskab BAE Systems, som har til huse i Nørresundby i Nordjylland, solgte et IT-system til landet.

Ifølge en journalistisk kulegravning, som Information lavede sammen med britiske BBC, var der tale om avanceret udstyr til at overvåge al internettrafik og mobiltelefoni i et land. Teknologien er så kontroversiel, at den krævede særlig tilladelse fra de danske myndigheder.