FAKTA Der er forskel på Taliban i Pakistan og i Afghanistan

Taliban i Pakistan adskiller sig på afgørende punkter fra deres navnebrødre i Afghanistan.

Den tidligere leder af Taliban i Pakistan, Hakimullah Mehsud (th), i selskab med den jordanske selvmordsbomber Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi, som stod bag et af gruppens sjældne angreb uden for Pakistan.

Pakistansk Taliban har gennemført det blodigste angreb i gruppens historie mod en skole i Peshawar.

Når man siger Taliban, tænker de fleste formentlig på Taliban i Afghanistan, som danske soldater har været i krig mod.

Men Taliban i Pakistan er en anden størrelse, som på afgørende punkter adskiller sig fra deres afghanske navnebrødre.

Først dannet i 2007

Pakistansk Taliban - eller Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) - blev dannet i slutningen af 2007, da en række mindre islamistiske grupper slog sig sammen under ledelse af Baitullah Mehsud.

Grupperne holdt alle til i de lovløse stammeområder i det nordvestlige hjørne af Pakistan ved grænsen til Afghanistan.

De var altovervejende pashtunere, og derudover var de forenet i deres ønske om at indføre streng sharia-lovgivning og modstand mod den pakistanske stat.

Det er især det sidste punkt, som adskiller pakistansk Taliban fra Taliban i Afghanistan. Den afghanske udgave har nemlig veldokumenterede forbindelser til Pakistans efterretningstjenester og hær, som er pakistansk Taliban værste fjende.

Ikke direkte associeret

Så selv om afghansk og pakistansk Taliban har mange overlappende interesser og undertiden har haft et udtalt samarbejde, er de to grupperinger ikke direkte associeret.

Taliban i Afghanistan har i mange år fokuseret på kampen mod den internationale koalition i landet, mens pakistansk Taliban har koncentreret sig om angreb mod den pakistanske stat.

Pakistansk Taliban har godt nok taget skylden for to store angreb uden for Pakistan: Selvmordsangrebet i Camp Chapman i Afghanistan i 2009, da blandt andre syv CIA-folk blev dræbt, og et forsøg på at bombe Times Square i New York i 2010.

Men derudover har alle gruppens angreb fundet sted i Pakistan.

Kilder: Wikipedia, BBC

Facebook
Twitter