FAKTA Disse gerningsmænd udførte terror i Bruxelles og Paris

Få her overblikket over hvem der stod bag og udførte terrorangrebene i Bruxelles og Paris.

Najim Laachraoui og Ibrahim el-Bakraoui udførte angrebet i Zaventem-lufthavnen i Bruxelles. Politiet leder stadig efter manden til højre. (Foto: Federal Police Handout © Scanpix)

Den belgiske hovedstad Bruxelles blev den 22. marts ramt af to terrorangreb, da selvmordsbombere detonerede kraftige bomber i Zaventem-lufthavnen og i et fyldt myldretidstog på metrostation Maelbeek. 32 blev dræbt og omkring 300 blev såret.

Tre måneder tidligere, den 13. november 2015, var det Paris, der blev ramt af et koordineret terrorangreb, hvor omkring 130 personer omkom i en række koordinerede angreb i den franske hovedstad.

Herunder får du overblikket over de dræbte gerningsmænd, hvem politiet har anholdt og hvem man stadig efterlyser for terrorangrebene i Bruxelles og Paris.

Gerningsmænd bag terrorangrebene i Bruxelles

Brahim el-Bakraoui - død

Ibrahim el-Bakraoui (Foto: handout © Scanpix)

Ibrahim el-Bakraoui sprængte sig selv i luften i lufthavnen sammen med Najim Laachraoui. Han blev identificeret som en af de centrale skikkelser i terrorangrebet, da overvågningsbilleder fra lufthavnen fangede de tre formodede gerningsmænd. Han har tidligere været i politiets søgelys for omfattende kriminalitet.

Ifølge Tyrkiets præsident Recep Tayyib Erdogan udviste landet Ibrahim el-Bakraoui i sommer og advarede Holland og Belgien om ham.

Najim Laachraoui - død

Najim Laachraoui (Foto: handout © Scanpix)

Sammen med Ibrahim el-Bakraoui udløste den 24-årige Najim Laachraoui ifølge myndighederne en bombe i lufthavnen i Bruxelles.

Han var allerede eftersøgt af politiet mistænkt for at være en af bagmændene bag terrorangrebet i Paris i november sidste år, hvor syv terrorister dræbte 130 mennesker med skudmassakrer og selvmordsbomber.

Han blev dog i første omgang efterlyst af myndighederne i december under et andet navn. Det var først i den forgangne weekend, efter at politiet i Belgien havde anholdt Salah Abdeslam, som er sigtet for at have deltaget i terrorangrebet i Paris, at Najim Laachraoui blev efterlyst under sit eget navn.

Fredag oplyste belgiske myndigheder, at hans dna var blevet fundet på en selvmordsbombevest fra Stade de France, Frankrigs nationalstadion, og på et stykke tøj fra spillestedet Bataclan.

Mohamed Abrini - anholdt

Mohamed Abrini. (Foto: ho © Scanpix)

'Manden med hatten og en hvid jakke' har belgisk politi identificeret som den 31-årige Mohamed Abrini. Fredag den 8. april lykkedes det belgisk politi at anholde ham under en større politiaktion.

Ifølge den belgiske statsanklager har Abrini indrømmet, at han er den hidtil ukendte mand fra overvågningsbillederne fra lufthavnen i Bruxelles.

Den 31-årige Mohamed Abrini har siden november sidste år været en af Europas mest eftersøgte. Han mistænkes også for at have været med til at planlægge angrebene i Paris og for at være chaufføren, der fragtede terroristerne bag Paris-angrebene.

Mohamed Abrini blev anholdt den 8. april. (Foto: handout © Scanpix)

Khalid el-Bakraoui - død

Khalid el-Bakraoui (Foto: INTERPOL / HANDOUT © Scanpix)

En lille time efter, at bomberne sprang i lufthavnen, detonerede 27-årige Khalid el-Bakraoui en bombe ved metrostationen Maelbeek. Her blev 20 personer dræbt.

Han var ligesom sin bror kendt af politiet for tidligere kriminalitet.

Gerningsmænd bag koordineret terrorangreb i Paris

Salah Abdeslam - anholdt

Salah Abdeslam ses nederst i højre hjørne. (Foto: - © Scanpix)

I timerne efter terrorangrebene i Paris i november slap den 26-årige Salah Abdeslam gennem tre politiafspærringer i Frankrig, da han flygtede til Belgien. Det lykkedes ham at skjule sig fra politiet helt indtil den 18. marts, hvor han blev anholdt af belgisk politi i Bruxelles-bydelen Molenbeek.

Det var meningen, at Salah Abdeslam skulle have udløst en selvmordsbombevest ved det franske nationalstation Stade de France, men ifølge broderen Mohamed Abdeslam, fortrød han og flygtede i stedet.

Brahim Abdeslam - død

Brahim Abdeslam (Foto: Federal Police Handout © Scanpix)

31-årig bror til Salah Abdeslam. Han sprængte sig selv i luften på Comptoir Voltair, en café i Paris, men han dræbte ikke andre end sig selv. Brahim var fransk statsborger, men bosiddende i Belgien.

Abdelhamid Abaaoud - død

Udateret foto af Abdelhamid Abaaoud. (Foto: handout © Scanpix)

Abaaoud menes at være idémanden bag de blodige terrorangreb i Paris. Han var også en af gerningsmændene der affyrede skud mod barer og restauranter. Han blev dræbt under en politiaktion i Saint Denis den 18. november 2015.

Bilal Hadfi - død

Bilal Hadfi. (Foto: Federal Police Handout © Scanpix)

20 årig mand, kendt som 'babyface-jihadisten'. Han sprængte sig selv i luften ved Stade de France.

Ismail Omar Mostefai - død

Ismail Omar Mostefai. (Foto: Federal Police Handout © Scanpix)

29-årig fransk statsborger med algeriske rødder. Han var en del af de gerningsmænd, der angreb spillestedet Le Bataclan. Hans lig blev identificeret via fingeraftryk af en finger, der blev fundet i murbrokkerne.

Samy Amimour - død

Samy Amimour. (Foto: Federal Police Handout © Scanpix)

28-årig fransk statsborger. Angreb spillestedet Le Bataclan, hvor han også selv mistede livet.

'Ahmad Al Mohammad' - død

'Ahmad Al Mohammad'. (Foto: Federal Police Handout © Scanpix)

Den 25 årige gerningsmand er ikke blevet officielt identificeret, men han menes at være en af terroristerne, der udløste en selvmordsvest på Stade de France. Ifølge franske myndigheder var han kommet ind i Europa som asylansøger blot to måneder før angrebet. Han havde angiveligt et falsk syrisk pas på sig under angrebet.

Foued Mohamed-Aggad - død

Foued Mohamed-Aggad. (Foto: Federal Police Handout © Scanpix)

Den 23 årige mand var en af tre gerningsmænd, der dræbte 90 personer på spillestedet Le Bataclan.

Chakib Akrouh - død

Den 25-årige mand var en af tre gerningsmænd, der skød og dræbte 39 personer på barer og restauranter i Paris. Han sprængte sig selv i luften i en efterfølgende politiaktion i Paris-forstaden Saint Denis.

Andre involverede i terrornetværket

Hasna Aiboulahcen - død

Den 26 årige franske kvinde sprængte sig selv i luften under politiaktionen i Saint Denis. Hun var kusine til Adelhamid Abaaoud.

Jawad Bendaoud - Anholdt

Han blev anholdt under politiaktionen i Saint Denis den 18. november 2015. Han mistænkes for at have udlejet lejligheden i den franske forstad til Abaaoud.

Mohammed Amri og Hamza Attouh - anholdt

Blev anholdt i Belgien, hvor de begge har indrømmet, at have hentet Salah Abdeslam i Paris og kørt ham direkte til Bruxelles.

Abrahimi Lazez - anholdt

Blev anholdt i Belgien. Han mistænkes også for at hjælpe Salah Abdeslam med at flygte ud af Frankrig.

Kilder: BBC, The Guardian, The Telegraph, JyllandsPosten

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk