Fakta: Drabet på Olof Palme i 1986

Knivoverfaldet på den svenske udenrigsminister Anne Lindh har bragt ubehagelige minder tilbage til dengang den svenske statsminister Olof Palme blev myrdet. Olof Palme blev skudt og dræbt på åben gade i 1986. Morderen er aldrig blevet fundet.

Drabet på den svenske udenrigsminister, Anne Lindh, haruvilkårligt sendt manges tanker til tilbage til dengang den svenskestatsminister, Olof Palme, blev myrdet.

Død den28. februar 1986.

Statsminister 1969-76 og 1982-86.

Svensksocialdemokratisk politiker.

Gift i1956 med Lisbet. Tre sønner: Joakim, Mårten och Mattias.

Sven OlofJoachim Palme (født den 30. januar 1927).Olof Palme

Olof Palme blev skudt på åben gade i Stockholm om aftenen den28. februar 1986.

Han var sammen med sin kone, Lisbet Palme, på vej hjem fraGrand-biografen, da han på hjørnet af Sveavägen og Tunnelgatan blevskudt i ryggen af en overfaldsmand. Lisbet Palme strejfedes af etandet skud i ryggen, men slap med et let kødsår.

Uopklaret

I dag, 17 år efter, er mordet stadig uopklaret. Politiets indsat iforbindelse med mordet har, stort set lige siden det blev begået,været genstand for stærk kritik.

I flere år arbejdede politiet på et PKK-spor, somefterforskningschef Hans Holmér forfulgte.

Anna Lindhkendte også Olof Palme. Billedet her er fra 1984. © Scanpix

I december 1988 blev Christer Petterson anholdt for mordet.Under en video-konfrontation udpegede Lisbet Palme ham sommorderen, og han blev idømt livsvarigt fængsel.

Frifundet

Christer Petterson ankede dog dommen, og i 1989 blev han frifundetigen på grund af manglende bevis. Så sent som i 2001 blev der gjortforsøg på at få genoptaget sagen mod Petterson.

I årene fra 1986 til 1994 arbejdede det svenske politi med i alt80 teorier om årsagen til mordet. I januar 1994 bliver de en gangfor alle taget af bordet. Politiet når frem til, at morderen er enensom mand i 40erne.

Sår vil ikke hele

Tre gange har en officiel kommission set på, hvordan mordet på OlufPalme blev håndteret og sagen har fire gange skiftetefterforskningsleder.

Mordet på Oluf Palme er et sår i det svenske folkesind, der ikkevil hele. Efter beskeden om, at Anna Lindhs død, blev sårskopen formange brutalt revet af igen.

Facebook
Twitter