FAKTA: Få overblik over EUs sanktioner mod Syrien

EU-lande kan nu levere våben til Syriens opposition. Resten af EU-sanktionerne består.

(Foto: Joseph Eid © Scanpix)

EU begyndte i maj 2011 at indføre sanktioner mod Syrien som reaktion på præsident Bashar al-Assads voldelige nedkæmpelse af oppositionen, der begyndte to måneder forinden.

Sanktionerne er siden løbende blevet strammet. De seneste måneder er der indført en række lempelser specifikt rettet mod oppositionen.

Den mest omfattende lempelse er ophævelsen af våbenembargoen, der får effekt fra midnat natten til lørdag.

* Sanktionerne, der gælder frem til 1. juni 2014, rummer blandt andet:

- Suspension af diverse bilateralt og økonomisk samarbejde mellem EU og Syrien.

- Forbud mod import af olie og olieprodukter fra Syrien samt bredt forbud mod investeringer og andet økonomisk og teknisk samarbejde med den syriske oliesektor. Oliesanktionerne mod oppositionen er lempet.

- Indefrysning af den syriske centralbanks indeståender i europæiske banker samt forbud mod at levere pengesedler og mønter til banken.

- Forbud mod handel med guld, ædle metaller og diamanter med syriske myndigheder.

- Indefrysning af værdier i EU tilhørende 54 virksomheder og 179 personer med tilknytning til regimet.

- Indrejseforbud for 179 personer med tilknytning til regimet.

- Forbud mod EU-eksport af udstyr, teknologi og software, der kan bruges til at overvåge eller opsnappe kommunikation over telefon og internet.

- Forbud mod handel med syriske statsobligationer med de syriske myndigheder.

- Forbud mod at lade syriske banker og finansinstitutter åbne nye filialer i EU - og ditto for europæiske banker i Syrien.

- Omfattende begrænsning af samhandel med Syrien, herunder stop for europæiske eksportkreditter, garantier og forsikringer.

- Landingsforbud i EU for syriske fragtfly og alle fly fra Syrian Arab Airlines.

- Forbud mod salg af luksusvarer til Syrien.

VÅBEN:

* Uden for selve EUs sanktionsregime har EU-landene lovet hinanden at leve op til følgende regler vedrørende salg, leverancer, overførsel og eksport af våben, militærudstyr og udstyr, der kan bruges til intern undertrykkelse:

- Leverancerne kan kun gå til Den Syriske Nationale Koalition for Opposition og Revolutionære Styrker og skal have til formål at beskytte civile.

- EU-lande skal sikre sig tilstrækkelige garantier mod misbrug af våbenlicenser, i særdeleshed relevante informationer vedrørende leverancernes endelige destination og brugere.

- EU-lande skal vurdere våbenlicenser sag for sag og skal tage fuldt hensyn til de fælles EU-regler for våbeneksport, som man blev enige om i 2008.

- EU-lande vil ikke gå i gang med at levere våben på nuværende tidspunkt.

- Landene genovervejer situationen inden 1. august på baggrund af en rapport fra EUs udenrigschef og konsultationer med FNs generalsekretær om den planlagte fredskonference i Gènève.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter