FAKTA: Hvad er apartheid?

I 44 var Sydafrika et delt land, hvor hudfarve og race betød forskellen på frihed og fangenskab. I 44 år holdt apartheidstyret landets sorte og farvede indbyggere i et jerngreb.

Apartheid blev indført ved lov i Sydafrika i 1950. (© AP Graphics)

Den privilegerede elite i Sydafrika savnede en løsning på dilemma: Det hvide mindretal ønskede at regere over flertallet af sorte og asiatiske landsmænd og sikre billig arbejdskraft.

Men den farvede og sorte del af befolkningen skulle omvendt ikke have adgang til de samme privilegier eller have nogen politisk indflydelse.

Løsningen var apartheid - adskillelse.

Den nye, politiske styreform blev indført ved lov i 1950, efter det nationalistiske parti, National Party, var kommet til magten to år forinden.

Med apartheid blev Sydafrikas befolkning opdelt efter race: Landets hvide befolkning, afrikaanerne og britiske efterkommere, sad på magten og alle privilegierne. Den sorte del sad isolerede og umyndiggjorte i ghettoer og reservater kaldet "township" og bantustan ("hjemland"). Millioner af den sorte befolkning blev tvangsforflyttet.

Apartheid kommer under pres - også internationalt

I begyndelsen af 1960erne blev flere organisationer gjort ulovlige, og deres ledere blev sendt i fængsel eller tvunget i eksil.

En af de mest berømte var lederen af African National Congress (ANC), Nelson Mandela. Han blev først fængslet i 1962 og igen i 1964, hvor han blev dømt livsvarigt fængsel.

Fra fængslet kunne Mandela følge et samfund, der blev mere og mere voldeligt. Det hvide styre forsøgte at holde befolkningen i et jerngreb. Når de farvede, de undertrykte gjorde oprør, blev de slået tilbage i dødelige sammenstød med politi og militær. Mange blev dræbt ved de brutale gadekampe, og særligt i Soweto i Johannesburg var optøjerne alvorlige.

FN fordømte apartheid som styreform i 1962, og Sydafrika fik forbud mod for eksempel at deltage i internationale sportsbegivenheder. I 1974 blev landet ekskluderet fra FN's generalforsamling.

Landet var langsomt blevet isoleret af det internationale samfund, og efter et blodigt oprør i netop Soweto i 1976 blev der indført våbenembargo mod landet. Op gennem 1980erne holdt flere og flere lande op med at handle med Sydafrika, og også danskerne boykottede varer fra landet på grund af apartheid.

Styret i regeringsbyen Pretoria svarede igen med hård hånd mod oppositionen; soldater patruljerede i kampvogne i gaderne. Regeringskritikere blev jagtet og ofte slået ihjel.

Hele landet var i lange perioder i undtagelsestilstand. Enkelte dele af apartheid blev ophævet i løbet af 1980erne - men Sydafrika var stadig et raceopdelt land, hvor en sort og en hvid ikke måtte sidde på den samme bænk.

Apartheids fald og det første demokratiske valg

Præsident P.W. Bothas skrantende helbred blev indirekte årsag til, at der begyndte at ske forandringer. Botha gik af i begyndelsen af 1989, og han blev efterfulgt af F.W. de Klerk.

I sin åbningstale til parlamentet i februar 1990 erklærede han, at han ville ophæve flere af de diskriminerende love: Han ville blandt andet fjerne forbuddet mod politiske organisationer som for eksempel ANC. Mediecensuren blev løftet, og politiske fanger blev løsladt.

Den 11. februar 1990, over 27 år efter han første gang var blevet sat i detentionen, kunne Nelson Mandela endelig gå ud af Victor Verster fængslet som en fri mand. I mellemtiden var han blevet symbolet på den sydafrikanske frihedskamp, ja et ikon og idol for en hel verdens befolkning.

I 1992 fandt den sidste folkeafstemning for kun hvide vælgere sted. Her blev de sidste dele af Apartheid-regimet afskaffet. Vejen var nu banet for landets første frie valg, der blev holdt den 27. april 1994. Det blev et valg, der sikrede ANC 62,7 procent af stemmerne - og Nelson Mandela posten som landets første folkevalgte præsident.

Kilder: Den store danske, Wikipedia

FAKTA:

Det raceopdelte samfund var omfattende. Her er en række eksempler på konsekvenser af apartheid:

  • Farvede havde ingen stemmeret. Hvide og sorte kunne ikke gifte sig med hinanden.

  • Farvede havde ikke adgang til de hvides busser, parker, strande, hospitaler, lægehuse, restauranter, skoler, universiteter og biografer osv. Alle disse blev delt op i afdelinger eller sektioner, så racerne var adskilte.

  • Sorte måtte ikke bo i større byer medmindre de arbejdede der. Men arbejderens familie måtte ikke bo sammen med dem, hvilket skilte mænd fra deres koner og forældre fra deres børn. De måtte heller ikke rejse frit rundt i landet.

  • I medierne måtte der ikke spilles afrikansk musik, og i tv var der ingen programmer om den oprindelige afrikanske kultur.

  • Når et hvidt barn startede i skole, var der ti gange så mange penge til uddannelsen - som hvis barnet havde en anden hudfarve.

  • Sorte betjente måtte ikke arrestere hvide mennesker uden særlig tilladelse. En hvid kunne altså begå kriminalitet lige foran øjnene på en sort betjent, uden at han kunne gøre noget.

  • Farvede måtte ikke købe øl, vin eller spiritus med en alkoholprocent over 12 procent.