FAKTA: Hvad er en lavine?

Redningsaktioner er iværksat efter en voldsom lavine ramte bjergområdet Mont Maudit i nærheden af Chamonix i de franske alper. (Foto: JEAN-PIERRE CLATOT © Scanpix)

Endnu en gang har en lavine ramt bjergområdet ved Mont Blanc.

* En lavine er et skred af sne, der kan komme op på hastigheder på over 300 km/t.

* Årsagerne til laviner kan være både vind, sol, rim og bjergkrumningen. Som regel er faren for laviner størst ved en bjergstigning på over 25 grader.

* Laviner udløses ofte, når et skråt underlag ikke kan bære det overliggende materiale og derfor begynder at skride under en accelererende proces.

* Bliver man ramt af en lavine, skal man forsøge at holde vejret og lave brystsvømmebevægelser. Derved undgår man sne i lungerne og skaber en luftlomme, der kan sikre, at man får ilt.

* Den internationale lavineskala har fem kategorier, hvor 1 angiver, at der er en meget lille risiko for laviner, og 5 betyder, at der på grund af vedvarende snefald sættes mange spontane laviner i gang, og at sneen er ekstremt ustabil.

* Der findes forskellige typer af laviner. I Europa er en flagelavine den mest almindelige lavine. Den opstår ved, at en stor sneflage river sig løs og glider ned ad bjerget. Den er som en tikkende bombe, der udløses og lynhurtigt kan inddrage en hel bjergside.

Kilder: skisport.dk, danskbjergklub.dk, danski.dk, Dansk Skiforbund.