FAKTA: Sådan virker og spredes ransomware

Programmet, der har stået bag hackerangreb mod en række lande, er angiveligt videreudviklet af NSA.

WannaCry er en form for såkaldt ransomware, der låser filer på din computer og krypterer dem. Således kan du ikke selv tilgå dem længere. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Danmark er et af mange lande, der er blevet ramt af et omfattende hackerangreb med såkaldt ransomware. Angiveligt er det software, der går under navnet WannaCry, der er blevet brugt til angrebet.

Her følger fakta om WannaCry.

Sådan virker det

* WannaCry er en form for såkaldt ransomware, der låser filer på din computer og krypterer dem, så du ikke selv kan tilgå dem længere.

* Krypteres dine filer, forlanges der betaling i bitcoins, for at du igen kan få adgang til din computer.

* Eksperter advarer mod at betale sig adgang til filerne, da der ikke er nogen garanti for, at man får kontrollen over sin computer tilbage.

Sådan spredes det

* Ransomware lagrer sig på din computer, enten fordi du klikker på en forkert vedhæftning eller downloader en forkert fil. Derefter holder den noget, du har, som gidsel.

* Flere firmaer, der specialiserer i cybersikkerhed, siger, at WannaCry udnytter en svaghed i Microsoft, og at Microsoft har lukket den svaghed i marts. Men mange opdaterer ikke deres styresystem, og det betyder, at det kan være nemmere for programmet at få adgang til computere.

Derfor er WannaCry specielt

* WannaCry er ikke kun et ransomware-program. Det er også en såkaldt orm (worm).

* Det betyder, at den forsøger at sprede sig til andre computere, så snart den får tilgang til din.

* WannaCry blev angiveligt omdannet til en orm ved hjælp af en kode, der er kendt som "Eternal Blue". Den er angiveligt udviklet af den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

- Dette er et af de største verdensomspændende angreb med ransomware, som cybermiljøet nogensinde har set, siger Rich Barger, direktør i it-firmaet Splunk, der er et af de firmaer, der har kædet WannaCry sammen med NSA.

Kilde: Reuters.

/ritzau/

FacebookTwitter