Faldende svenske boligpriser: Helena satte lejlighed ned med 400.000

Ifølge en cheføkonom kan priserne i Stockholm risikere at falde endnu mere i 2018.

- Jeg føler endda, at jeg slap med skrækken, der er jo nogle der siger, at det kan blive endnu værre, siger Helena Fredén.

Priserne er begyndt at falde på det svenske boligmarked, det viser de seneste tal.

Særligt i Stockholm er lejlighederne på vej ned, og det får nogle sælgere til at give store afslag.

Helena Fredén er en dem, der har mærket det faldende marked, da hun skulle sælge sin lejlighed i det centrale Stockholm.

- På et tidspunkt var den faktisk den billigste i hele Vasastan målt på kvadratmeterprisen, og billigere end håndværkertilbudene, siger Helena Kämpfe Fredén.

Satte lejlighed 400.000 kroner ned

Hun endte med at sætte prisen ned med over ti procent - i hendes tilfælde omkring 400.000 danske kroner.

Alligevel er hun i dag lettet.

- Jeg føler endda, at jeg slap med skrækken, der er jo nogle, der siger, at det kan blive endnu værre, siger hun.

Ifølge de seneste tal er de svenske boligpriser faldet med omkring 3 procent i både oktober og november. Og for første gang siden 2012 er priserne samlet set faldet sammenlignet med året før.

Færre kan betale de høje priser

Cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer, forklarer det aktuelle fald med, at priserne i de seneste år har nået et historisk højt niveau.

- Det gør, at færre kan og vil betale de priser, der er, siger Tore Stramer.

Samtidig er der blevet bygget meget især omkring Stockholm.

- Det betyder, at udbuddet nu er ganske stort af nye lejligheder, siger cheføkonomen.

Oveni er lånereglerne strammet, og så er svenskerne nu begyndt at forvente faldende priser, og de byder derfor lavere på boligerne end tidligere.

Faldet kan fortsætte

Og det kan alt sammen være med til at tvinge priserne endnu længere ned i hovedstaden i det kommende år, vurderer Tore Stramer.

- Jeg vil ikke blive overrasket, hvis prisfaldet i 2018 kommer op i det tocifrede leje og måske om omkring 20 procent, siger han.

Boligmarkedet i Stockholm og København er svært at sammenligne, men der er ikke noget, der tyder på et tilsvarende fald lige om hjørnet i København, vurderer Nykredits cheføkonom.

- Vi mener slet ikke, at prisniveauet på ejerlejlighedsmarkedet i København er ligeså stresset, som tilfældet er i Stockholm, siger han.

Mindre prisstigning i København

Derfor har han også en forventning om, at priserne i København fortsat vil stige.

- Men de vil nok ikke stige så meget, som vi har været vant til over de seneste år, hvor priserne hvert år er hoppet op med over ti procent, så store prisstigninger forventer vi ikke fremadrettet.

- Det, man skal tage med sig som kommende boligkøber, er, at hvis priserne over en periode stiger meget kraftigt, så øger det også risikoen for, at man på et tidspunkt kan se et prisfald, siger Tore Stramer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter