Falsk missilalarm på Hawaii: 'Dette er ikke en øvelse'

En alarm om et missil på vej til Hawaii blev sendt ud ved en fejl og skabte panik.

Sådan så den besked ud, som indbyggerne på Hawaii modtog i dag. Den blev sendt ud ved en fejl, og der er ikke et missil på vej til øgruppen. Foto: DR

Indbyggerne på Hawaii fik noget af et chok, da de cirka klokken otte lørdag morgen lokal tid modtog en advarsel på deres mobiltelefoner om en ballistisk missiltrussel direkte på vej til øgruppen.

I beskeden, der dukkede op på folks telefondisplay, stod der blandt andet, at man skulle ”søge øjeblikkeligt ly”, og at ”dette er ikke en øvelse”.

Først omkring et kvarter efter, at meddelelsen blev sendt ud, skrev myndighederne, at notifikationen var blevet udløst ved en fejl.

- Ingen missiltrussel mod Hawaii, skrev Hawaiis beredskabsmyndighed på Twitter.

Senere på dagen er det kommet frem, at meddelelsen blev sendt ud, idet "en medarbejder trykkede på en forkert knap" under et vagtskifte. Det siger Hawaiis guvernør, David Ige, i et interview med CNN.

Skabte panik

Ifølge AP skabte det panik på øen, da indbyggerne modtog beskeden. Nyheden om missilvarslet begyndte hurtigt at sprede sig på de sociale medier, da flere Twitter-brugere begyndte at lægge billeder op af den besked, de havde modtaget på deres smartphones.

Det britiske medie The Guardian har talt med 39-årige Ashly Trask, der fortæller, at hendes hus på Hawaii er bygget af tynde vægge og ikke har nogen kælder. Da hun så varslet på hendes mobiltelefon, sprang hun straks med sin mor, børn og mand ind i bilen for at køre hen til et særligt beskyttelsesrum, der bliver brugt, når der er orkan.

- Alle ved, at der går omkring 15 minutter, før missilet detonerer, og ingen ved, hvor det vil lande, siger hun til The Guardian.

Hendes familiemedlemmer på den anden side af øen var for langt væk, til at de kunne nå til beskyttelsesrummet på denne tid.

- De ringede til os og begyndte at græde, da de indså, at de ikke ville have nået at komme hen til os i tide, fortæller Trask.

Politikere reagerede hurtigt

Kongresmedlem på Hawaii Tulsi Gabbard var hurtig på tasterne og skrev på Twitter, at alarmen var falsk, og at det var bekræftet af myndighederne, at der ikke var et missil på vej.

Hawaiis senator, Brian Schatz, fulgte kort tid efter og sagde, at ”den falske alarm var baseret på en menneskelig fejl”. Det skriver Time.

Hawaiis juniorsenator Mazie Hirono‏ har også kommenteret fejlen på Twitter:

- Dagens alarm var forkert. I en tid med højt spændingsniveau bliver vi nødt til at sikre os, at al information, der bliver offentliggjort fra myndighederne, er rigtig. Vi skal komme til bunds i, hvad der er sket og sørge for, at det aldrig sker igen.

Hawaiis guvernør, David Ige, undskylder ifølge Reuters for fejlen og kalder den "uheldig" og "beklagelig". Der vil nu blive undersøgt, hvordan man kan forbedre systemet, så det ikke sker igen, siger han.

Facebook
Twitter